30 jaar Boom Chicago

Comédienne Katie Nixon leeft voor queer comedy

"We zetten de stad Amsterdam en onszelf voor gek"

Leestijd: < 1 min

Comedytheater Boom Chicago in Amsterdam blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Van 5 t/m 16 juli wordt dat gevierd tijdens het Boom Chicago Comedy Festival, met optredens van grote namen uit de comedywereld als Seth Meyers en Arjen Lubach. De Amerikaanse queer comédienne Katie Nixon is ook van de partij.

Bij een jubileum hoort een feestje. Kun je meer vertellen over het Boom Chicago Comedy Festival?
“Het is de derde keer dat we het festival organiseren en daar kijk ik enorm naar uit. Het festival opent met Music Improv Spectacular, waar burgemeester Femke Halsema te gast is. Hopelijk komt zij met verhalen uit haar eigen leven die wij kunnen gebruiken voor sketches. Ook is er een avond waar Arjen Lubach samen met de cast van Shot of Improv XL op het podium staat. Het publiek bepaalt hoe gek het wordt en de beste ideeën ontvangen een gratis shotje.
Seth Meyers trad al op bij Boom Chicago voordat hij een vaste aanstelling in SNL kreeg. Hij komt nu terug naar Amsterdam voor een soloshow op 6 en 7 juli in Koninklijk Theater Tuschinski. Ook Brendan Hunt (coach Beard in Ted Lasso) is daar op 6 juli te zien met een hilarisch autobiografisch verhaal over zijn tijd in Amsterdam."

Wat voor grappen kunnen we verwachten?
“Veel niet-Nederlanders doen mee, onder wie ikzelf. Ik heb jaren in Chicago gewoond voordat ik naar Amsterdam verhuisde. We zetten de stad Amsterdam voor gek, maar ook onszelf. Praten over ervaringen die we hier meemaken: hoe het is om te daten, hoe je het woord ‘gezellig’ goed uitspreekt en hoe lastig het is om vrienden te maken.”

Is dat zo lastig in Nederland?
“Ik heb er twee gemaakt in de twee jaar dat ik hier woon. Best een prestatie, toch?”

Katie Nixon kijkt in de verte
Katie Nixon. Foto: Nathalie Hennis.

Hoe ben jij twee jaar geleden bij Boom Chicago beland?
“Ik ben al tien jaar comédienne. In 2021 kreeg ik een telefoontje van Boom Chicago: ze zochten nieuwe cast members en waren nieuwsgierig of dat iets voor mij was. Ik had het erover met mijn vrouw en zij zag het wel zitten om een nieuw leven in Europa op te bouwen. Het was een grote uitdaging: het eerste halfjaar woonde zij nog in Amerika en was ik hier in mijn eentje, maar inmiddels vind ik het heel fijn.”

Hoe is het gesteld met de humor van Nederlanders?
“Dat is soms best een uitdaging. Ik ben Amerikaans publiek gewend, zij lachen direct en je krijgt overal een luid applaus voor. Nederlanders zijn wat meer afstandelijk; we moeten hard voor ze werken. Maar ik leer veel. De taal, maar ook over Mark Rutte en de Belastingdienst.”

Je organiseert maandelijks een queer comedyavond. Kun je daar meer over vertellen?
“Die avond organiseer ik elke derde vrijdag van de maand. We doen dat in een van onze kleinere ruimtes en ik nodig (beginnende) mensen uit die in een veilige omgeving comedy, storytelling, improvisatie en muziek uit kunnen proberen. Het is heel lief en er komt veel talent uit.”

Kijk voor het volledige programma van het Boom Chicago Comedy Festival op boomchicago.nl

Coverbeeld: Wesley Verhoeve

Powered by Labrador CMS