COC: ‘Zeer verontrustend nieuws uit Oeganda’

Ernstig geweld tegen LHBTQ's

Leestijd: < 1 min

In Oeganda is sprake van ernstig geweld tegen LHBTQ’s. Er zouden plannen zijn om opnieuw een anti-homowet in te voeren. COC-voorzitter Astrid Oosenburg: “De berichten uit Oeganda zijn afschuwelijk.”

Het COC onderhoudt nauw contact met de Oegandese LHBTQ-beweging. “Met onze collega’s ter plekke roepen we de Oegandese regering op om afstand te nemen van de wet en een einde te maken aan het geweld”, zegt Astrid Oosenburg. “We onderhouden nauw contact met de Oegandese beweging en hebben hen onze steun aangeboden.”

Anti-homowet
Volgens een minister van de Oegandese regering zou er mogelijk al eind deze maand een nieuwe anti-homowet worden ingediend, waarbij de doodstraf staat op homoseksualiteit. Mensen zouden verplicht worden om LHBTQ’s bij de autoriteiten aan te geven. Ook  ‘promotie’ van homoseksualiteit zou strafbaar worden.

Hoewel een woordvoerder van de Oegandese regering inmiddels heeft gezegd dat er geen plannen zijn voor een dergelijke wet, is de LHBTQ-beweging er niet gerust op. Ze hebben de regering opgeroepen om publiekelijk afstand te nemen van het wetsvoorstel.

Geweld
Er is sprake van veel anti-homogeweld in Oeganda. Eerder deze maand werde Oegandese activist Brian Wasswa met grof geweld vermoord. Ook een trans man en twee homoseksuele mannen werden de afgelopen maanden om het leven gebracht.

Een woordvoerder van de Oegandese LHBTQ-organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG) vertelt aan het COC: “Als politici oproepen om opnieuw een antihomowet in te voeren, zijn ze verantwoordelijk voor de toenemende kwetsbaarheid van de LHBTI-gemeenschap. De regering speelt een gevaarlijke rol door een anti-LHBTI cultuur toe te staan en aan te moedigen.”

Ongeldig
Vijf jaar geleden was er ook al sprake van aanscherping van de anti-homowetgeving. In 2014 bepaalde de Oegandese rechter echter dat die wet ongeldig was.

Beeld: Creative Commons

 

Powered by Labrador CMS