COC roept op: “Kom beloften na over aanpak geweld”

Leestijd: < 1 min

De politie zou geld vrijmaken voor Roze in Blauw en ook zouden er rechercheurs komen die zich richten op lhbtq-discriminatie. Dat is slechts ten dele gebeurd en nu roept COC de Tweede Kamer op om die beloften na te komen om geweld aan te pakken.

Kom de beloften na om het geweld aan te pakken tegen lhbtq personen. Die oproep doet COC samen met vijf belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer spreekt vandaag met minister Dijkgraaf over het lhbtq-emancipatiebeleid.

Regenboogakkoord

Tien politieke partijen beloofden op 13 maart 2021 een reeks maatregelen tegen discriminerend geweld in COC’s Regenboogakkoord. Volgens het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden die worden uitgevoerd. Ruim anderhalf jaar later is dat nog niet gebeurd, zo bleek onlangs uit de Emancipatienota van het kabinet.

Zo zou er tijd en geld komen voor de agenten van Roze in Blauw. Die bestrijden lhbtq discriminatie en steunen lhbtq personen bij het doen van aangifte. Dat doen ze in hun vrije tijd. Door de grote werkdruk bij de politie staat hun werk zwaar onder druk. In plaats van verlichting te bieden, belooft het kabinet de agenten alleen geld voor het vieren van een jubileum en bezoek aan een conferentie.

Discriminatie

Ook zouden er bij de politie meer discriminatierechercheurs komen om discriminatiezaken tot op de bodem uit te zoeken. Er zou daarbij bijzondere aandacht uitgaan naar intersectionele discriminatie vanwege een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is. Toch zijn er niet meer dan vier discriminatierechercheurs aangesteld voor het bestrijden van alle discriminatievormen in heel Nederland.

Wel dienden GroenLinks en ChristenUnie eerder dit jaar een wetsvoorstel in om hogere straffen te stellen op geweld met een discriminatoire achtergrond.

Ziekenhuis ingeslagen

Zeven op de tien lhbtq personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen jaarlijks zo’n 2500 mensen aangifte. Toch worden er maar een stuk of vijf daders veroordeeld voor lhbtq discriminatie. De voorbeelden zijn legio. Een lesbische vrouw die in elkaar wordt geslagen om wie ze is. Een mannenpaar dat zeven keer wordt aangevallen omdat ze hand in hand lopen. Een veertienjarig kind dat het ziekenhuis in wordt geslagen omdat het niet wil zeggen of het een jongen of meisje is.

De organisaties dringen in hun brief ook aan op uitvoering van andere maatregelen uit het Regenboogakkoord. Het gaat bijvoorbeeld om meer en betere aandacht voor acceptatie op school en een einde aan zogenaamde ‘identiteitsverklaringen’, waarin scholen lhbtq personen afwijzen. Er zou een meerouderschapswet moeten komen, een einde aan de wachtlijsten voor transgenderzorg, een beter lhbtq asielbeleid en een verbod op non-consensuele, niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse kinderen.

Emancipatiebeleid

Verder pleiten de organisaties onder meer voor bijzondere aandacht voor de emancipatie van bi+ personen, voor emancipatiebeleid in Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) en voor voortzetting van het onderzoek naar de positie lhbtq personen in Nederland.

De brief aan de Kamer is verzonden namens COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Bi+ Nederland en de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA).

Powered by Labrador CMS