COC kent Bob Angelo Pennig toe aan Dolly Bellefleur en Anne Krul

Voor hun jarenlange inzet voor de LHBTQ-gemeenschap

Leestijd: < 1 min

Maar liefst twee personen hebben dit jaar de Bob Angelo Penning gekregen, de prijs die COC Nederland uit aan mensen die zich inzetten voor de LHBTQ-gemeenschap. Dolly Bellefleur krijgt de prijs omdat ze 30 jaar in het vak zit als artiest en haar onvoorwaardelijke inzet. Anne Krul zet zich al 40 jaar in voor mensen van kleur in de gemeenschap.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikte de penningen uit tijdens COC’s True Colors op zondagavond 26 januari in een uitverkocht Paradiso Amsterdam. In haar nieuwjaarspeech prees Oosenbrug de saamhorigheid van de veelkleurige Nederlandse LHBTI-beweging en pleitte ze voor een verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet.

Dolly Bellefleur
Dolly Bellefleur krijgt de Penning bij haar 30-jarig artiestenjubileum, voor haar jarenlange, onvoorwaardelijke inzet voor de Nederlandse LHBTI-gemeenschap. COC schrijft: "Ze staat altijd klaar voor die gemeenschap en brengt mensen bij elkaar onder het motto 'homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family!'

Van Roze Zaterdag tot manifestaties op het Amsterdamse Homomonument en van optredens voor scholieren tot de Pink Christmas Kerkdienst: Dolly laat nooit verstek gaan en is als artiest en presentatrice altijd weer bereid om belangeloos haar medewerking te verlenen.

Ook in haar columns, gedichten, theatershows, strips en zelfgeschreven liedjes toont Dolly zich een ware activist, met nummers als 'Roze Planeet', 'Ik ben gay oké', 'Those were the gays' en de 'Poetin Protestsong'." Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma.

Anne Krul
Anne Krul krijgt de Penning voor 40 jaar baanbrekende inzet voor LHBTI-mensen van kleur. "Als activist, feminist, beeldend kunstenaar en schrijver komt ze op voor LHBTI-personen met een biculturele-, migratie- of vluchtelingenachtergrond", aldus COC. "Ze voert actie tegen heteronormativiteit, racisme en knellende gendernormen.

Krul - die zichzelf een ‘zwarte pot’ of ‘black gay woman’ noemt - was jarenlang een drijvende kracht achter biculturele LHBTI-organisaties zoals Black Orchid, Strange Fruit en de International Lesbian Information Service (ILIS). Ze zette zich in voor talloze acties, publicaties, onderzoeken, samenwerkingsverbanden en tentoonstellingen voor LHBTI’s van kleur, recent nog voor de expositie Nos Tei bij ILHIA LGBT Heritage.  

Haar onvermoeibare inzet maakte haar geliefd buiten- en in de biculturele LHBTI-gemeenschap, waar velen steun hebben ervaren door haar werk en haar zien als rolmodel en wegbereider."

Bob Angelo Penning
De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991 en wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor LHBTI-emancipatie in Nederland en elders ter wereld. 

Tot de winnaars behoren Boris Dittrich, imam Muhsin Hendricks, Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma, André van Duin en Benno Premsela.

Foto Dolly Bellefleur: Piek / Foto Anne Krul: José Tholen

Powered by Labrador CMS