Interview

Club NYX geeft zelfverdedigingslessen aan homo’s

“Onze doorhost werd uitgescholden en met stenen bekogeld”

Leestijd: < 1 min

Junior van Keulen (32) beëindigde zijn succesvolle danscarrière om aan de slag te gaan als programmeur en marketingmanager bij Club NYX en Exit Café. Hij is verantwoordelijk voor de queer zaterdag en geeft jongeren een veilige haven.

Je was jarenlang professioneel danser, hoe heb je de stap naar werken in het nachtleven gemaakt?
“Ik danste bij de productie Billy Elliot en merkte dat ik daar wel klaar mee was. Ik besloot terug naar school te gaan en ging na mijn studie bij Club NYX werken als marketing-assistent. Al vrij snel was ik verantwoordelijk voor alle gay-events.”

Is het niet slopend om ieder weekend in de club te staan?
“Ja en nee. Het is best heftig, maar het ligt er ook aan hoe je er zelf mee omgaat. Of je jezelf elk weekend wel of niet klem zuipt. Als ik aan het werk ben, ben ik aan het werk. Maar als ik niks te doen heb, drink ik wel wat wodka, haha. Ik moet zeggen: overdag drink ik liters koffie, ‘s avonds wodka. Ik kan ertegen. Zolang je maar genoeg rust neemt.”

En je gezondheid?
“Mijn vriendje is een fitgirl, haha. Die probeert me naar de sportschool te slepen, al doe ik dat maar af en toe. Gewoon goed eten. Ik hou van koken, dat scheelt veel. Mensen die ik in de club zie, gaan ook drie keer per week uit. Dan kan ik dat met mijn 32 ook wel.”

Lees ook: "Hij kwam een nachtje logeren en is nooit meer weggegaan"

En moet je er iedere zaterdag zijn?
“In principe niet, althans, niet meer. In het begin wilde ik dat zelf. Ik wilde mijn eigen draai aan de avond geven en dan wil je ook weten hoe het gaat. Zeker als ik een nieuwe dj boek, wil ik weten hoe diegene speelt. Maar sommige avonden weet je wel dat het lekker loopt.”

Foto: Rachel Margaretha Ecclestone

Milk, Trixie, Alyssa, binnenkort Aja, dragqueens uit RuPaul's Drag Race weten de weg wel te vinden.
“Ik heb zelf wel een beetje een drag overkill, hoor. Het zijn er voor mijn gevoel heel veel achter elkaar. Het is leuk, die meiden hebben geen sterallures en het publiek reageert er goed op, maar het is nu bijna mainstream aan het worden, waardoor ik merk dat het publiek dat er op afkomt niet meer alleen queer is. Dat vind ik wel lastig.”

Waarom is dat lastig?
“Voor mij is drag queer. Ik wil niet dat het een soort freakshow wordt waar mensen op afkomen die er inhoudelijk niks van begrijpen. In zekere zin is het niet hun cultuur. Als je ze zou vragen of ze een lokale queen kennen, hebben ze vaak geen flauw idee. Dragqueens zijn meer dan alleen RuPaul’s Drag Race. Tuurlijk, je mag het leuk vinden, maar ik hou het liever iets kleiner.”

“Ik wil dat mensen binnen compleet zichzelf kunnen zijn, zonder dat ze aangestaard worden”

Hoe zorg je er voor dat de avonden gay blijven op zaterdag?
“Daarvoor hebben we Twan, onze doorhost. Die doet daar erg zijn best voor.”

Die kijkt of je wel of niet binnenkomt?
“Dat blijft ook moeilijk: een doorhost gaat af op zijn eerste indruk. Je hebt mensen die er heel queer en gay uitzien, maar er zijn ook mensen die er meer heteronormatief uitzien, dan is het lastig daar doorheen te prikken. Ik ben blij dat ik zijn baan niet heb. Het belangrijkste voor de NYX is dat je een leuke avond uit bent en het er niet toe doet wie of wat je bent. Natuurlijk mag je heterovrienden meenemen, maar het moet geen aapjes kijken worden. Een groep van veertien vrouwen die naar een gayclub gaat om ‘niet lastiggevallen te worden’? Liever niet. Ik wil dat mensen binnen compleet zichzelf kunnen zijn, zonder dat ze aangestaard worden.”

Foto: Cyriel Jacobs

Waarom is alleen de zaterdag specifiek gericht op homo’s?
“In het begin gingen we open als open-minded club, maar dat snappen mensen niet. Nu hebben we drie verschillende dagen met drie verschillende doelgroepen. Het komt voort uit de periode dat gays niet meer alleen gay uit wilden gaan. Dat maakt het voor een club lastig om te bestaan. Je kan niet drie dagen afhankelijk zijn van een doelgroep die niet komt opdagen. Toen is er heel bewust gekozen om de donderdag op studenten te richten, de vrijdag voor iedereen (open-minded) en de zaterdag op homo’s.”

Jullie kregen daar de nodige kritiek op. De hele Reguliers zou niet meer gay zijn.
“Ik denk dat het voornamelijk lag aan de personen die niet meer kwamen.”

Was het een soort schrikreactie?
“Vooral een late reactie. Je kan heel makkelijk zeggen dat iets niet meer gay is, maar als jij niet komt en je er geen geld uitgeeft, blijft het ook niet bestaan. Het is een beetje makkelijk zulke dingen dan te roepen.”

Wat is het idee achter de House of NYX?
“Ik wilde meer extravagante types naar de club trekken, dat mensen zichzelf weer om durfden te toveren. Nu komen ze voordat een feest begint samen naar de club en gaan ze aan de slag met make-up. De jongens leren elkaar kennen en hebben een veilige plek om zich klaar te maken: ze hoeven de straat niet meer op. Het is ook nog eens heel gezellig, het wordt echt een familie.”

Binnenkort starten jullie in de club met zelfverdedigingslessen.
“Onze doorhost Twan ziet er altijd heel cool uit. Hij woont in Nieuw-West, dicht bij de tram. Daar is hij blij mee, want hij maakt zichzelf altijd thuis op. Vlak voordat hij naar ons kwam, werd hij achterna gezeten door een groep van vijftien tot twintig jonge jongens die hem uitscholden en met stenen bekogelden. Ik schrok daar onwijs van. Fuck, nu is het iemand van ons. Daarvoor waren er al zo veel incidenten. Laatst nog toen dragqueen Monique in elkaar werd geslagen. Ik maak het zelf ook mee: als ik met mijn vriend hand in hand over straat loop, als we de hond uitlaten. Er gebeurt heel vaak iets.”

Wat gebeurt er dan?
“Er roept altijd wel een keer iemand ‘flikker’, ‘vuile nicht’. Ik heb veel extravagante vrienden, het gebeurt gewoon heel vaak. Is het niet bij mij, dan is het wel bij iemand die ik spreek. Het is iets dat dagelijks gebeurt en we hebben het ondertussen bijna geaccepteerd. Is het jouw onzekerheid dat je gaat schelden? Ik kan daar wel tegen. Maar ga je zonder doel aan me zitten vanwege mijn geaardheid? Dan ga je een grens over. We doen jou niets aan. We maken Amsterdam alleen een stukje leuker.

Ik kan mezelf goed verdedigen, ik ben niet op mijn mond gevallen, maar er zijn zo veel mensen in Amsterdam - zeker de jongere generatie die onwijs aan het bloeien is en experimenteert met make-up - die dat niet kunnen. Zij moeten een kans krijgen om ook veilig naar huis te kunnen.”

“Ik zou het heel erg vinden als een van mijn jongens iets zou overkomen”

Ben je weleens bang dat een van die jongeren iets overkomt als ze in de NYX zijn geweest?
“Natuurlijk. Ik voel me verantwoordelijk. In de periode dat ik veel uitging, waren mijn vrienden en ik allemaal nachtvlinders. We hadden er schijt aan wat anderen van ons vonden, dat was iets heel moois. Ik zou het heel erg vinden als een van mijn jongens iets zou overkomen.”

Wanneer kun je de lessen volgen?
“De les vindt plaats op 21 juli, voorafgaand aan 3x NYX. Daarna zien we wel of er nog meer vraag naar is.”

Foto: Rachel Margaretha Ecclestone

Wekt het geen angst, om als club die lessen aan te bieden?
“Wat je in de media voorbij ziet komen, zijn de ergste gevallen. Maar het gebeurt op dagelijks niveau. Iedere homo kan daarover meepraten. Ik denk dat onze community dondersgoed weet dat het kut is en fout kan gaan.”

Wat moet er volgens jou op grotere schaal gebeuren?
“Meer voorlichting op school, zwaardere straffen. Dat soort dingen. Nog te vaak wordt een zaak waarbij een homo in elkaar is geslagen, niet gezien als anti-homogeweld. Als er met 'homo' is gescholden, is het anti-homogeweld. Punt.”

Hoe belangrijk is de zichtbaarheid van nachtvlinders?
“Dat is heel erg belangrijk. In de jaren negentig was die zichtbaarheid veel groter, toen kon het niet gek genoeg. Nu is het meer verscholen, het gebeurt achter gesloten deuren. We leven niet meer in de tijd van de iT en de RoXY, maar het is weer belangrijk zichtbaar te worden. Gelukkig zijn er nog veel plekken die wel open zijn in Amsterdam. De School en Shelter bijvoorbeeld. Geen gayclubs, maar daar kijkt niemand me raar aan als ik in een doorzichtig shirtje sta te dansen.”

Aanstaande zaterdag vindt er weer een 3x NYX till 9 am plaats in Club NYX. Deze zomer zijn er nog veel meer events. Check ze hier.

Coverbeeld: Cyriel Jacobs

Powered by Labrador CMS