Broer homoseksuele voetballer: “Ik gedroeg me als een monster”

Leestijd: < 1 min

Justin Fashanu was in 1990 de eerste professionele voetballer die uit de kast kwam. Acht jaar later pleegde hij zelfmoord. Zijn broer John vertelt nu hoe hij Justins leven tot een hel maakte.

John Fashanu was net als zijn broer Justin een professioneel voetballer. Maar Justins carrière kwam abrupt tot een einde, omdat hij zelfmoord pleegde. Justin speelde voetbal in de Engelse Premier League tussen 1978 en 1997.

Buitenspel zetten
In 1990 gaf Justin een interview aan dagblad The Sun, waarin hij vertelde dat hij homoseksueel was. Daarop volgde een enorme backlash en zijn carrière raakte in het slop. Zijn broer John keerde zich tegen hem en zei dat Justin zichzelf door zijn coming-out buitenspel had gezet.

In 1998 maakte Justin een einde aan zijn leven. Sindsdien is er geen enkele Britse profvoetballer uit de kast gekomen. John Fashanu is inmiddels 55 jaar en heeft zich vaker uitgesproken over zijn broer en hoeveel moeite hij had met diens coming-out. Vorig jaar onthulde hij dat hij zijn broer 75.000 pond had aangeboden om hem het zwijgen op te leggen.

Misstanden
Eerder deze week verscheen John bij de ochtendshow van zender ITV, Good Morning Britain. Daar praatte hij over misstanden binnen het voetbal, waaronder racisme en homofobie. Hij weet zijn negatieve reactie op Justins coming-out nu aan een gebrek aan educatie, aan onwetendheid.

“Ik gedroeg me als een monster”, vertelde hij in de show. “Ik bood 75.000 pond om Justin te laten zwijgen over zijn homoseksualiteit. Onze moeder had kanker en was stervende. De rest van onze familie zou er bovendien niets van begrijpen.”

Homofobie bestrijden
Nu John terugblikt op de situatie, zou hij het anders hebben aangepakt. Sterker nog: hij pleit er bij de Britse Football Association nu juist voor om homofobie op grote schaal te bestrijden en homoseksuele spelers aan te moedigen uit de kast te komen.

John vertelde ten slotte dat hij van zeker zeven profvoetballers weet dat ze gay zijn, maar niet uit de kast durven te komen, omdat ze bang zijn dat hun zorgvuldig opgebouwde imperium zal instorten. Hieronder een fragment uit het interview:

Bron: Gay Star News

Powered by Labrador CMS