Britse ambassadeur draagt regenboog-mondkap in Polen

Als statement tegen 'LHBT-vrije zones'

Leestijd: < 1 min

In Polen heeft zo’n beetje een derde van het land zichzelf uitgeroepen tot ‘LHBT-vrije zone’. De Britse ambassadeur in Polen maakt nu een statement met een mondmasker in regenboogkleuren. Hij roept mensen op ‘de waarden te beschermen waar we in geloven’.

Dat mondkapjes ooit nog eens zouden uitgroeien tot een manier waarop je een duidelijk standpunt of statement kunt overbrengen in Europa, hadden we enkele maanden nog niet kunnen vermoeden. Maar in Polen is precies dat nu gebeurd.

Gratis mondkapjes
Eerder meldden we al dat twee LHBTQ-activisten gratis mondkapjes in regenboogkleuren uitdeelden op straat in Polen. Die vonden gretig aftrek, ondanks het feit dat homo- en transfobie hoogtij viert in het land.

In Polen is de PiS-partij actief, die een fel anti-LHBTQ-beleid voert. Ze delen stickers en pamfletten uit met daarop de tekst ‘LHBT-vrije zone’, waarmee mensen kunnen laten zien dat gays, lesbiennes, biseksuelen en transgender personen bij hen niet welkom zijn. Inmiddels is een derde van het land zogenaamd uitgeroepen tot ‘LHBT-vrije zone’. Zogenaamd, omdat het geen officieel beleid is van de overheid. Maar de gevolgen zijn desondanks groot, want echt optreden hiertegen doet de overheid niet. Veel LHBTQ’s voelen zich daardoor niet veilig in Polen.

Statement
De Britse ambassadeur van Polen, Jonathan Knott, greep de Internationale Dag Tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Intersekse- en Transfobie (IDAHOT) aan om een statement te maken. Hij droeg samen met zijn teamleden in de Poolse hoofdstad Warschau een mondkapje in de kleuren van de regenboog. Hij schreef erbij in een statement: “Terwijl we met z’n allen moeten focussen op het bestrijden van Covid-19, moeten we niet vergeten de waarden te beschermen waar we in geloven.”

Hij benadrukt dat zijn ambassade de Poolse LHBTQ-gemeenschap ondersteunt en dat hij ervoor wil zorgen dat bewustwording wordt gecreëerd voor alle zaken die LHBTQ’s aangaan in Polen. Tot slot eert hij alle mensen die zich inzetten voor LHBTQ’s in Polen, het VK en de rest van de wereld.

Gelijke kansen
Knott besluit zijn statement als volgt: “We zullen doorgaan met het beschermen van alle mensen tegen geweld en discriminatie op basis van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. We willen ervoor zorgen dat ieder individu gelijke kansen krijgt.”

COC
Intussen wil COC Nederland dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) actie onderneemt tegen de 'LHBT-vrije zones'. Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zijn de zogenaamde LHBTI-vrije zones walgelijk en onacceptabel. Ze spreekt van ’pure intimidatie van LHBTI’s door de Poolse autoriteiten’.

“Een schending van de mensenrechten van Poolse LHBTI’s die ruim een jaar na dato nog altijd niet is aangepakt. En dat binnen de Europese Unie, op nog geen halve dag rijden van Nederland. We rekenen op actie van minister Blok en de Europese Commissie”, aldus de COC-voorzitter.

 In het nieuwe nummer van Winq lees je een uitgebreid verslag van de situatie in Polen.

Powered by Labrador CMS