‘Boycot het Eurovisie Songfestival’

Leestijd: < 1 min

Opnieuw is er een oproep verschenen waarin prominenten oproepen tot een boycot van het Eurovisie Songfestival in Israël. Vooraanstaande Britten hebben een brief ondertekend waarin ze de bezetting van de Palestijnse gebieden en de mensenrechten aldaar hekelen.

In september vorig jaar was er een eerste oproep tot een boycot. Vanwege het Israëlische conflict met de Palestijnen heeft een keur aan artiesten besloten een gezamenlijke oproep te doen tot een boycot van het Eurovisie Songfestival. Ze scharen zich achter Amnesty International en veroordelen de situatie in Israël, waar Palestijnen niet dezelfde rechten hebben. De artiesten willen dat een ander land het festival organiseert.

Mensenrechten
Deze keer is het een groep Britten uit de culturele sector die wederom oproept tot een boycot van het Eurovisie Songfestival. In een brief, die is gepubliceerd door de Britse krant The Guardian, staat: “Eurovisie is weliswaar licht entertainment, maar dat wil niet zeggen dat je mensenrechten zomaar kunt negeren. Israël doet de mensenrechten van de Palestijnen systematisch geweld aan.”

You Decide
Aanleiding voor de brief is de Britse voorronde You Decide, die plaatsvindt op 8 februari. De briefschrijvers willen dat de BBC, die de Eurovisie-uitzendingen voor Groot-Brittannië verzorgt, de Eurovisie-organisatie onder druk zet om het Songfestival in een ander land te laten plaatsvinden. “Voor iedere artiest met een geweten is meedoen een dubieuze eer. Wie meedoet aan You Decide, moet beseffen dat de Palestijnen niet kunnen beslissen om de Israëlische bezetting te beëindigen en in vrijheid te leven.”

Ondertekend
De brief is ondertekend door Peter Gabriel, Roger Waters (Pink Floyd), Vivienne Westwood, de bands Wolf Alice en Bloody Knees, filmhistoricus Ian Christie, DJ Object Blue en nog zo’n 45 anderen.

De complete tekst en de complete lijst vind je hier.

Powered by Labrador CMS