let’s talk about sex

“Bottomen heeft mijn seksleven leuker gemaakt”

Mark (30) ging van ‘top’ naar ‘versa’

Leestijd: 5 min

Lange tijd was Mark* (30) exclusief top, maar onlangs leerde hij bottomen. “Ik schaamde me ergens om geneukt te worden, maar het heeft mijn seksleven oprecht leuker gemaakt.”

Voordat Mark met jongens begon te experimenteren, datete hij jaren met meiden. Af en toe kijkt hij met lichte heimwee terug op die tijd. “Ik zeg nog regelmatig: het is er wel echt voor gemaakt. Als ik geil was en met m’n vriendin op de bank lag, hing ik ’m erin en konden we losgaan. Nu moet mijn vriend of ik meestal eerst door de wasstraat.”

“ik durfde nooit te bottomen, was te bang dat er iets mis zou gaan”

Hoewel Mark van seks met meiden genoot, ontdekte hij tijdens een half jaar stage in Berlijn dat hij zich toch meer aangetrokken voelt tot jongens. “Ik had in Amsterdam weleens met een jongen gezoend, maar zocht daar niet veel achter. Pas in Duitsland, ver weg van alles en iedereen, begon ik daar meer mee te experimenteren. Eenmaal terug in Nederland ben ik uit de kast gekomen.”

geen flauw idee

Al gauw belandde Mark in zijn seksuele contacten met jongens in de rol van top, met name omdat hij niet durfde te bottomen. “Ik had het weleens geprobeerd, maar het deed zo onwijs pijn en ik was zo bang dat er iets mis zou gaan. Ik had altijd het gevoel dat ik moest poepen als iemand mij probeerde te neuken. Daarbij had ik geen flauw idee wat ik aan het doen was. Daarom sprak ik meestal af met jongens die zich op datingapps presenteerden als bottom. Blijkbaar kwamen zij meestal gespoeld en wel aan tijdens een date; ik had geen flauw idee. Ik vroeg er ook niet naar. Ik dacht: zij zullen het wel weten. Ze gingen er gewoon op zitten en dat ging me prima af.”

“in een opwelling heb ik een dildo gekocht en ben ik gaan oefenen”

Een enkele keer lukte het Mark om te bottomen. “Ik herinner me nog goed dat ik een keer met iemand mee naar huis ging na een avond stappen. Nú wil ik het proberen, dacht ik. Het was pikkedonker in zijn slaapkamer en we waren allebei straalbezopen. Ineens lukte het, dat was nog nooit eerder gebeurd. Toch had iets ongemakkelijks. Toen hij zijn penis uit me haalde, dacht ik even: o god, was dat nou een drol?” Uiteindelijk viel Mark bij volgende dates toch weer terug in de rol van top. “Ik moest het vaak zo forceren dat ik het op een gegeven moment niet meer probeerde. Daarbij was het aanbod aan jongens die wilde bottomen groot zat, dus ik miste het niet. Toppen vind ik namelijk ook heel erg lekker.”

omslagpunt

Toen Mark zijn huidige vriend net leerde kennen, bottomde hij heel af en toe voor hem. “Al gauw merkten we beiden dat het voor hem veel makkelijker was. Hij weet precies wanneer hij er klaar voor is, het doet bij hem totaal geen pijn en hij hoeft meestal niet eens te spoelen. Hij werd er ook zenuwachtig van wanneer het neuken bij mij moeilijk verliep en verloor dan soms zijn erectie. Zo ontstond toch weer die verhouding waarbij ik alleen topte en hij alleen bottomde.”

“tegenwoordig datete ik het liefst alleen met andere versa’s”

Het omslagpunt kwam vorig jaar. “De seks begon wat minder te worden en ik dacht: misschien moet ik toch weer eens proberen te bottomen. Misschien mist mijn vriend wel iets. Ik was met een aantal vrienden in Berlijn en daar ben ik spontaan een sekswinkel binnengelopen waar ik een kleine dildo heb gekocht om mee te oefenen. Ik weet dat ik door een bepaald pijnpunt heen moet bij het neuken, maar daar heb ik wel iets hards voor nodig en mijn vriend verloor vaak zijn erectie wanneer het moeizaam ging. Het bleek echt oefening baart kunst. Mijn vriend vond het wel spannend toen ik hem ineens vroeg me weer te neuken. Hij vond het even wennen, maar inmiddels gaat het steeds beter.”

Niet lang nadat Mark begon te experimenteren met bottomen, besloten zijn vriend en hij om hun relatie open te stellen. Nu hebben ze ook regelmatig seks met anderen. “Het heeft onze relatie versterkt en ons seksleven veel spannender gemaakt. Mijn vriend vond het ook een fijne ontwikkeling, terwijl ik in eerste instantie dacht dat alleen ik met die gedachten speelde.”

anders bottomen

Waar Mark zich op datingapps voorheen exclusief positioneerde als top, presenteert hij zich nu als ‘versatile’. Het liefst daten zijn vriend en hij ook uitsluitend met andere versa’s, jongens die zowel genieten van neuken als geneukt worden. “Met versa’s is de seks vaak het best. Ik denk omdat we allemaal weten hoe het voelt om te neuken én om geneukt te worden. Ik ben echt anders gaan toppen nu ik ook geniet van bottomen. Ik weet nu beter wat prettig en onprettig voelt en merk beter wanneer de ander ergens van geniet. Hersenloos erop los rammen heeft geen zin.”

“bij anale seks met anderen gebruiken we altijd een condoom. ik oriënteer me ook op prep”

Mark kan zich door zijn ervaring met bottomen ook nog beter inleven in zijn vriend. “Laatst hadden we samen een seksdate met een andere jongen. Die neukte mijn vriend, maar deed amper glijmiddel over zijn condoom heen. Mijn vriend liet het gewoon toe – hij vindt het lastiger om op zo’n moment iets te zeggen – maar ik zag dat hij het niet prettig vond. Ik wist: als ik nu geneukt zou worden door deze jongen, zou ik het ook een stroeve bedoening vinden, dus ik greep in en zei: ‘Hop, daar moet veel meer glijmiddel op’.”

bescherming

Bij pijpen gebruiken Mark en zijn vriend geen condoom, maar bij anale seks met andere mannen altijd, ook bij degenen waarmee ze regelmatig seks hebben. Daarnaast is Mark zich aan het oriënteren op hiv-preventiemiddel PrEP. “Mijn vriend is nog niet helemaal overtuigd. Ik twijfelde eerst ook. Ik dacht dat je het iedere dag moest slikken en vond dat best spannend. Toen ik hoorde dat je ook rondom de seks kunt slikken en dat je iedere drie maanden wordt getest op soa’s, raakte ik geïnteresseerd. Een vriend van me slikt al PrEP en hij vertelde me dat ook je nierfunctie regelmatig wordt gemeten – blijkbaar kan PrEP die namelijk in een zeldzaam geval aantasten. Dat was echt een geruststelling. Ik was bang dat ik er anders na zes jaar ineens achter zou komen dat mijn nieren helemaal naar de tering waren.”

schaamte

Achteraf gezien vermoed Mark dat zijn moeite met bottomen ook te maken had met een zekere schaamte, die volgens hem werd gevoed door de beelden die hij in porno tegenkwam. “Ik zag altijd filmpjes met titels als ‘dom top fucks hungry bottom’. Ik wilde dan toch liever die ‘dom top’ zijn. Dat is nog steeds wel een beetje zo. Ik zal me niet gauw laten neuken door een onenightstand. Als een onbekende jongen tegen mij zegt: ‘Ik ga jou eens lekker nemen’, denk ik: nee, nee, zo werkt dat niet. Overigens ging ik ook niet zo om met bottoms in de tijd dat ik alleen topte; ik vond het zelfs onaantrekkelijk als zij wilden dat ik zo met hen omging. Het moet een beetje gelijkwaardig zijn voor mij.”

Bottomen is voor Mark vooral een mentale kwestie. “Ik voel me als bottom nu meer in charge. Ik heb moeten leren om de schaamte die ik voelde om geneukt te worden los te laten. Dat was een soort laatste stukje geïnternaliseerde homofobie. Het heeft mijn seksleven echt leuker gemaakt. Als bottom kom ik veel lekkerder klaar. Ik kan nu soms denken: ik wil even goed geneukt worden. Wanneer ik tegenwoordig eenmaal voorbij dat pijnpunt ben, geniet ik er echt van. Sterker nog: dan is het ineens hoe groter, hoe beter.”

* De naam Mark is uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS