Big Brother-kandidaat Kelly van der Veer krijgt eigen docu op Prime Video

Bekijk hier alvast de trailer

Leestijd: < 1 min

Als Miss Kelly won ze in 1997 het tweede seizoen van De Travestie Show, maar ze werd pas echt bekend door een andere tv-show: Big Brother. Hoe was het om als transgender vrouw in de spotlights te staan? Kelly van der Veer blikt terug op haar leven in een documentaire die vanaf 31 maart te zien is op Prime Video.

Wat niet veel mensen weten is dat Kelly van der Veer haar carrière begon bij Kinderen voor Kinderen, waar ze liedjes zong als ‘Zwarte Schaap en Zondebok’ en ‘Voor de Spiegel’. Na het winnen van de Travestie Show in 1997 verdween Kelly van de radar. Ze onderging in 2000 een geslachtsbevestigende operatie om een jaar later op te duiken in het derde seizoen van Big Brother.

TV-carrière

In de jaren daarna bracht Kelly enkele singles uit, waaronder een cover van ‘I Am What I Am’. Ook volgde een gang langs alle mogelijke tv-programma’s waar ze te gast was, zoals in de realityshow van Patty Brard (Patty’s Fort), De Nationale IQ Test, de VIP-versie van Big Brother (Hotel Big Brother), Dancing on Ice en Het Groot Nationaal Verkeersexamen, waarvoor ze maar liefst drie keer zakte. Ook zat ze regelmatig in de talkshow van Robert Jensen, waarin ze het wekelijkse item Gewoon Kel had.

In 2006 verscheen Kelly, haar autobiografie die ze schreef met Big Brother-medebewoner en -vlam Andries de Jong. Bij de presentatie vertelde Kelly dat ze een stichting wilde oprichten voor trans personen, omdat ze dacht dat ze veel kon betekenen voor jongeren die worstelen met hun gevoelens.

Webcamgirl

Het liep anders: in 2012 werd Kelly webcamgirl en vanaf 2016 vond ze werk in een bordeel in Den Haag en later in op de Wallen in Amsterdam. Tussendoor deed ze nog mee aan een seizoen van Shopping Queens VIPS.

In 2019 gaf ze nog een groot interview aan Panorama, dat te lezen is via Blendle. Hierin vertelt ze dat ze haar werk voor Jensen helemaal niet leuk vond. “Door dat werk werd ik een naïeve trut die zich door alles en iedereen liet gebruiken. Voor elke show kwam ik opdraven. Dan belde Jensen en zat ik daar weer op de bank voor een fooi. Nou ja, ik kreeg er 1000 euro voor. Maar zij hebben hun zakken gevuld en ik was het paradepaardje!”

KELLY op Prime Video

Op 31 maart verschijnt de documentaire KELLY op Prime Video, waarin ze net zo openhartig terugblikt op haar leven. Ze vertelt over haar ervaringen als een van de eerste bekende transgender vrouwen op de Nederlandse tv, en hoe ze in die tijd omging met ‘de constante stroom aan negatieve aandacht’.

De inmiddels 42-jarige Kelly praat ook over haar bewuste keuze om als sekswerker aan de slag te gaan. Aan Story vertelde ze daar al eens over: “Ik heb van kleins af aan al geweten dat ik dit wil. Ouders reageren natuurlijk niet met hiep hiep hoera als ze weten dat hun kind achter een raam staat. Maar het is gewoon wie ik ben en dat kan ik niet veranderen. Ik ben extravert, houd van spanning en aandacht. Als ik die gordijnen opendoe, is het voor mij een soort cabaretshow.”

Nikkie de Jager

In de documentaire komen ook andere bekende personen aan het woord, onder wie Nikkie de Jager. De film is gemaakt door regisseur June te Sprenke. Zij vertelt aan Nu.nl: “Ik denk wel dat ik Kelly ben gaan begrijpen nadat ik haar meer dan een jaar met de camera gevolgd heb. Ik hoop dat de kijkers net zo veel van haar gaan houden als ik. Niet iedereen hoeft haar te begrijpen, maar laten we beginnen met respecteren.”

Powered by Labrador CMS