Beyoncé, Billy Porter en Queer Eye’s Karamo Brown spreken zich uit: ‘Your queerness is beautiful’

Steeds meer prominenten roepen op tot saamhorigheid

Leestijd: < 1 min

Steeds meer Amerikaanse prominenten spreken zich uit over racisme en discriminatie, in de nasleep van de moord op George Floyd. Madonna kwam op krukken naar een demonstratie, Beyoncé nam een speech op, net als Billy Porter. Een overzicht.

Beyoncé

We beginnen bij Beyoncé. Die gaf een speech van tien minuten voor de YouTube-serie Dear Class of 2020. In tien minuten gaf ze haar mening over racisme en seksisme en noemde de namen van mensen die zijn omgekomen door politiegeweld. Tegen jonge zwarte gays zei ze: “Your queerness is beautiful. Your blackness is beautiful”, en ze riep iedereen op, ook als je ‘anders’ bent, om een eigen podium te bouwen om jezelf te laten zien.

Madonna

Queen of Pop Madonna kampt met een beenblessure en kwam op krukken naar een Black Lives Matter-demonstratie in Londen. Samen met een menigte anderen scandeerde ze ‘No justice, no peace’. De zangeres heeft vier kinderen geadopteerd uit Malawi.

Queens of RuPaul’s Drag Race

Heidi N Closet, Honey Mahogany, Kenya Michaels, Jinkx Monsoon, Raven, Jujubee, Gia Gunn, Gigi Goode, Bendelacreme, The Vixen van RuPaul’s Drag Race worden bijgestaan door Drag Race UK’s Cheryl Hole, Divina de Campo, Blu Hydrangea en Crystal in een vijf minuten durende video waarin ze oproepen: “Het is tijd om je uit te spreken. Niemand is geboren om een ander te haten, niemand is geboren als racist.”

Billy Porter

Acteur en zanger Billy Porter (bekend van onder meer Pose) spreekt vol vuur en woede over de tragische realiteit dat zwarte transgender mensen en worden vermoord door zwarte cisgender mannen. Vorige week nog werd Iyanna Dior tijdens een vreedzaam protest te grazen genomen door een bende zwarte mannen. Het is slechts een fragment uit zijn lange tirade, die vanuit zijn hart komt.

Er is meer...

- De Britse dragqueen Sum Ting Wong komt met een bijzondere vervanger voor het beeld van slavenhandelaar Edward Colston, dat is neergehaald in Bristol.

- Village People-zanger Victor Willis heeft Trump opgeroepen om niet langer zijn hits 'Macho Man' en 'Y.M.C.A.' af te spelen tijdens bijeenkomsten, zolang hij dreigt het leger in te zetten bij Black Lives Matter-demonstraties.

- Bob the Drag Queen vertelt: "Trump heeft me bijna het land uitgepest, maar de Black Lives Matter-protesten geven me hoop."

- Karamo Brown van Queer Eye vraagt witte gay mannen: "Je hebt de problemen met je eigen coming-out achter de rug, dus zet je nu in om racisme aan te kaarten.

- Hamilton-ster Javier Muñoz vertelt hoe hij als vijftienjarige jongen is aangevallen door een groep undercover politieagenten. Omdat hij gay is.

- Tot slot noemen we Justice Smith. De Jurassic World-acteur kwam uit de kast als queer, uit solidariteit met Black Trans Lives Matter.

Powered by Labrador CMS