Robijnen huwelijk

“Betaald worden voor dans? Dat vond ik idioot”

40 Jaar Roel Voorintholt bij Introdans

Leestijd: < 1 min

Artistiek directeur Roel Voorintholt viert zijn veertigste jaar bij Introdans. “Ik ben trouw. Met mijn man ben ik ook al 33 jaar samen.”

Roel Voorintholt (61) kwam in seizoen 1982-1983 als vervanger van een geblesseerde danser bij Introdans, waar hij in vele balletten danste. In 1989 werd hij gevraagd om een zelfstandige jeugdafdeling op te zetten en werd hij artistiek leider van het Ensemble voor de Jeugd en Introdans Interactie. Hier toonde hij zijn talent en neus voor kwaliteit.

Roel Voorintholt Introdans
The Dream King. (1987) Foto: Hans Gerritsen.

In 2005 werd hij aangesteld als artistiek directeur en werd hij verantwoordelijk voor de artistieke koers van het gezelschap en de ontwikkeling van nieuwe producties. In de jaren die volgden bouwde Roel Voorintholt een indrukwekkend oeuvre met Introdans. Hij heeft door de jaren heen vele prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdragen aan de danswereld, zoals de Gouden Zwaan in 2015, en hij heeft met Introdans samengewerkt met tal van gerenommeerde choreografen over de hele wereld. Onder zijn leiding groeide Introdans uit tot een toonaangevend dansgezelschap.

Roel Voorintholt Introdans
Bal Masqué. (1988) Foto: Hans Gerriten.

Ik heb geen idee

Omdat het verrassingsgala op 12 april is, en Winq in april geen gedrukte editie uitbrengt, publiceren we dit artikel hier, op winq.nl. Tot verdriet van het lijdend voorwerp. “Ik ben niet zo van online. Ik was een van de eerste abonnees van Winq. Online lezen doe ik niet zo heel veel. Winkelen wel. Ondergoed en T-shirts en wat je maar nodig hebt.” Het gala wordt echt een verrassing omdat Voorintholt zelf geen idee heeft wat hij die avond voorgeschoteld krijgt. “Het zal vast te maken hebben met de veertig jaar dat ik hier nu ben. Toen ik destijds voor het eerst mee mocht dansen, bleek dat ik er wat voor betaald kreeg. Dat vond ik idioot: ik mocht dansen en kreeg er ook nog geld voor!!?! Zo is het begonnen. Tien jaar heb ik gedanst en daarna heb ik de afdeling voor de kinderen opgericht. Uiteindelijk kreeg ik de leiding over het gehele artistieke deel van Introdans. Voor mij houdt dat in: vanaf het moment dat het doek opengaat, heb ik met alles iets te maken gehad: wat ze dansen, wie er dansen, wat ze aan hebben en hoe het eruitziet.”

Hersenbloeding

Dat Roel Voorintholt op zijn eigen jubileum zit te stralen is niet geheel vanzelfsprekend. Tien jaar geleden werd hij getroffen door een hersenbloeding en was hij een jaar uit de running. “Het is een zwarte bladzijde uit mijn leven. Ik had te veel gewerkt, ben te druk geweest. Er werd op de rem getrapt. Ik liep met een rollator en woog nog maar 47 kilo. Ik denk dat de discipline van het dansen mij heeft geholpen bij mijn herstel. Want dansen is ook grenzen verleggen. Eerst kun je iets niet en beetje bij beetje krijg je het onder de knie. Nu word ik iedere ochtend wakker met een blij gevoel. Want ik ben er nog. Ik ben dankbaarder dan voor het incident, ik weet nu dat niets meer vanzelfsprekend is. Ik ben nog wel erg gevoelig voor prikkels. Dus plekken met lawaai en veel mensen, ga ik liever uit de weg. Maar ik ga nog steeds veel naar voorstellingen – ik heb trucs ontwikkeld om mij dan voor de prikkels af te kunnen sluiten.”

“Ik liep met een rollator en woog nog maar 47 kilo. Ik denk dat de discipline van het dansen mij heeft geholpen bij mijn herstel”

Nieuw huis

Introdans blijft in beweging (pun intended). De head quarters in Arnhem voldoen niet meer aan de vereisten van een modern gezelschap en dus heeft de gemeente in zijn wijsheid besloten om in een alliantie het Stadstheater, het orkest, theater Oostpool en Introdans samen te huisvesten maar dat ging uiteindelijk niet door. “Het werd veel te kostbaar. Maar nu zijn we in gesprek om samen met Oostpool een nieuw huis te bouwen, liefst in de buurt van het Stadstheater. Ons gebouw is oud en inmiddels aan het verzakken. Er is geen lift en heeft heel veel trappen – allemaal heel onhandig. Maar dit soort dingen duren altijd heel lang; de gemeente en de provincie zijn wel ‘om’ nu. Het is nog even afwachten.”

Roel Voorintholt Introdans
The Fairy Queen. (1984) Foto: Hans Gerritsen.

“Ik vind het wel bijzonder dat Introdans op 12 april markeert dat ik er veertig jaar bij ben. Mijn collega-oprichter Ton Wiggers is tot zijn 75e doorgegaan. Ik ga niet zo lang door maar het is niet in pensioen gegoten dat ik over zes en een half jaar ermee stop. In die veertig jaar heb ik alleen maar gewerkt. Er is eigenlijk geen tijd voor reflectie. We moesten altijd maar door: tegen de Randstad opboksen en het geld bij elkaar verdienen. Toen ik begon, waren we met veertien mensen en nu zijn dat er ruim zeventig. Misschien is het niet snel gegaan maar telkens hebben we weer een stap gemaakt. Het geeft veel voldoening dat ik onderdeel heb mogen zijn van die groei.”

Roel Voorintholt Introdans
Tijd zat. (1983) Foto: Hans Gerritsen.

Internationaal

De internationale projecten zijn voor mij wel de hoogtepunten van de afgelopen veertig jaar. De eerste keer dat we in New York mochten optreden. En aan de voorstellingen in Indonesië en China koester ik ook warme herinneringen. Maar waar ik ook met plezier op terugkijk is dat ik topchoreografen als Hans van Manen, Jiří Kylián en Lucinda Childs aan Introdans heb kunnen binden en ook vaak een hele avond helemaal aan een van die choreografen heb kunnen besteden. Zoals een museum een collectie bouwt. Dat vind ik vanzelfsprekend. Als ik een verbintenis aanga, wil ik graag werk laten zien van het begin tot het heden. Ik ben trouw aan ze. Net als aan mijn man met wie ik al 33 jaar samen ben. Ik word natuurlijk ouder maar ik omring mij steeds met jonge dansers; dat gaat maar door. Het is bijzonder om altijd met jonge mensen in gesprek te zijn.”

"Ik word natuurlijk ouder maar ik omring mij steeds met jonge dansers"

Diversiteit en inclusie staat hoog in het vaandel bij Introdans. “In mei en juni toert HubClub’23 . In de HubClub vragen we altijd gasten om met ons mee te dansen. Nu is dat o.a. Eva Eikhout van BNNVARA. Maar ook werken we met mensen uit de urban- of de hiphop-wereld. En mensen met een mentale of fysieke beperking nodigen we ook uit. Zij dansen met ons mee – we zitten nu in de repetities, heel bijzonder vind ik dat. Met zo’n voorstelling gaan we in september naar Zuid-Afrika, om het daar ook weer te laten zien. Een Zuid-Afrikaanse danser danst dan tijdens de tour in juni met ons mee in Arnhem.

Jubileum Roel Voorintholt bij introdans.nl

Powered by Labrador CMS