Winq ♥︎ Beethovenjaar

Beleef het Beethovenjaar vanaf je bank

Van concertregistraties tot de 'BeethovenBot'

Leestijd: < 1 min

Duitsland, en met name de stad Bonn, staan dit jaar in het teken van het 250ste geboortejaar van componist Ludwig van Beethoven. Nu plezierreisjes echter worden afgeraden, komen onze oosterburen met creatieve oplossingen om het jubileum alsnog te vieren.

Online jubileumexpositie

In de Bundeskunsthalle in Bonn, de geboorteplaats van Beethoven, zou t/m eind april de jubileumtentoonstelling Beethoven Welt.Bürger.Musik te bewonderen zijn, waarin zijn leven wordt verweven met zijn muzikale werk. De tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met het Beethoven-Haus Bonn, gaat naast de werkwijze van de componist in op de culturele en historische context van zijn leven. Het museum heeft de tentoonstelling nu alsnog beschikbaar gemaakt door middel van een fraaie virtuele tour.

Sonates in je woonkamer

De prachtige Beethovenconcerten die in het hele land op de agenda stonden zijn voorlopig uitgesteld, maar veel operahuizen en concertgebouwen komen met online alternatieven. Zo zet de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn iedere dag om 12.00 uur een concertregistratie online, die vervolgens 24 uur gratis te bekijken is. Zo speelt de wereldberoemde dirigent en pianist Daniel Barenboim op 11 en 18 april de beroemde pianosonates van Beethoven. 

Beethovenbot

Hoe zou Beethoven zijn omgegaan met de huidige coronacrisis? Een ander opvallend programmaonderdeel waar je prima thuis vanaf de bank van kunt genieten probeert daar een antwoord op te formuleren. Aan de hand van brieven van de componsit blies Literaturhaus Bonn hem nieuw leven in via Twitter (@lettersofludwig). Daar houdt de BeethovenBot volgers op de hoogte van de jubileumagenda, deelt hij inspirerende quotes en reflecteert hij op de actualiteit.

Kijk voor meer informatie over het Beethovenjaar op www.bthvn2020.de.

Powered by Labrador CMS