Fever Ray

Bekijk hier een bijzonder concert van Fever Ray in de hoogovens van het Franse Uckange

Magische droomwerelden en uitbundige vreemdheid

Leestijd: 1 min

De ongrijpbare Fever Ray dompelt je een uur lang onder in hun elektronisch meanderende muziek, die magische droomwerelden oproept waarin alles draait om uitbundige vreemdheid. Kunstzender Arte deelt dit concert nu gratis via YouTube. Onderga het hier!

Fever Ray is het pseudoniem van de Zweedse muzikant Karin Dreijer, die jarenlang het elektronische duo The Knife vormde met hun broer. Samen maakten ze experimentele muziek die desondanks toch heel toegankelijk was, met name in het begin. Na het laatste album Shaking the Habitual, met veelal lang uitgesponnen tracks, gingen de twee muzikaal gezien uit elkaar en kwam Fever Ray met de gelijknamige debuutplaat.

heidens geluid

Het album Fever Ray bestaat grotendeels uit esoterische ballads die volgens de omschrijving bij de onderstaande concertvideo een ‘heidens geluid’ laten horen. Daarna volgde de vreemde poëzie van het album Radical Romantics en de uitbundige vreemdheid van Plunge.

Door de jaren heen ging Dreijer er zelf ook steeds radicaler uit te zien. Voor elk van de albums kroop hen in de huid van een nieuw personage: voor Fever Ray als een sjamaan uit het binnenste van de aarde (tijdens het toenmalige concert stond er een grote boom op het podium waarin Dreijer zich verschool). Later volgde een soort Frankenstein met bdsm-neigingen en tegenwoordig is Dreijer te zien in een kantoorpak, met bijzonder gestyled haar.

ritje in een spooktrein

De muziek is synthetisch, electronisch, dramatisch, maar ook feestelijk. Volgens Arte lijkt luisteren naar de muziek van Fever Ray op een ritje in een spooktrein: een opwindende ervaring waar spanning, plezier, verrassing en loslaten samenkomen.

Het concert dat Arte deelt via YouTube is opgenomen in de Hauts Fourneaux d’Uckange, een voormalige hoogovenfabriek die zowel majestueus als bedreigend oogt. Samen met vier anderen staat Fever Ray in de spotlights in een verder lege hal, waar ze een sessie tussen droom en nachtmerrie uitvoeren. En waar de Zweedse kunstenaar van een verloren ziel verandert in een banshee en een poltergeist. 

Het concert is gefilmd op 26 augustus 2023 en er is. Geniet hier van de beelden!

Powered by Labrador CMS