Very vintage

Bekijk deze parodie op Whatever Happened to Baby Jane, met ‘Madonna’ en ‘Courtney Love’

Leestijd: < 1 min

Wist je dat er in de jaren negentig een remake is gemaakt van de film Whatever Happened to Baby Jane? In het origineel speelden Bette Davis en Joan Crawford twee zussen die elkaar naar het leven stonden. Hier zie je fragmenten uit de remake, plús een parodie met ‘Madonna’ en ‘Courtney Love’ in de hoofdrollen.

In 1962 verscheen de film Whatever Happened to Baby Jane, waarin Betty Davis het aan lager wal geraakte kindsterretje Jane speelt dat het – inmiddels op hoge leeftijd – nog altijd niet kan velen dat haar zus Blanche (een rol van Joan Crawford) uitgroeide tot een gevierd actrice. De twee zussen wonen samen in één huis, waarbij Blanche aan een rolstoel is gebonden en Jane haar tegen wil en dank verzorgt. Naarmate de tijd verstrijkt, raakt Jane steeds gefrustreerder en begint haar macht uit te oefenen over Blanche. Terwijl Jane langzaam haar verstand verliest, wordt Blanche slachtoffer van haar grillen, tot haar martelingen tot een schokkende climax komen.

Queer klassieker

Goed om te weten is dat Joan Crawford en Bette Davis elkaar in het echte leven niet konden uitstaan. Zo waren een aantal scènes nogal pijnlijk voor Crawford omdat Davis haar expres net even te hard sloeg, was er gedoe over wie de meeste tekst had, enzovoort. Daarover gaat de tv-serie Feud, van Ryan Murphy, in Nederland te zien via Disney+.

Whatever Happened to Baby Jane is uitgegroeid tot een queer klassieker, onder meer vanwege de messcherpe dialogen tussen Jane en Blanche. In 1991 verscheen een remake van de film, die zo mogelijk nog campier is dan het origineel.

Eigenlijk is het eerder een nieuwe interpretatie van het verhaal dan een letterlijke remake, met in de hoofdrollen de zussen Vanessa en Lynn Redgrave. Het grootste verschil is dat de lol eraf spat bij de zussen, die goed met elkaar overweg konden – in tegenstelling tot Crawford en Davis.

Sleazy gay artiest

Een ander verschil met het origineel is dat de remake zich ook afspeelt in de jaren negentig. Blanche zit niet in een rolstoel, maar op een elektrische scooter. Het personage Edwin, dat af en toe opduikt in het huis van Blanche en Jane, is in de remake opgesplitst in twee personen: Dominick, die Blanche af en toe helpt en Billy Korn, een sleazy gay artiest die Jane haar comeback belooft.

De originele film uit 1962 bekijk je op YouTube, Apple TV, Google Play Films of Amazon Prime Video. De remake uit 1991 is te zien via Amazon. Hieronder de trailer van de remake, gevolgd door enkele fragmenten.

Parodie

Daar weer onder vind je een geinige parodie op de film, waarin een Madonna-op-leeftijd het moet ontgelden als Blanche. Een Courtney Love-lookalike speelt Jane.

Powered by Labrador CMS