Very Vintage

Bekijk deze Golden Girls-aflevering, met de gay broer van Blanche

Broer Clayton wil trouwen. Met een man

Leestijd: < 1 min

Van Blanche, Dorothy, Sophia en Rose kunnen we na al die jaren nog geen genoeg krijgen. In de rubriek Very Vintage bespreken we deze keer een aflevering uit seizoen zes van Golden Girls, waarin de broer van Blanche zijn opwachting maakt. Die gay is, en wil trouwen met zijn 'very best friend'.

Van de vier Golden Girls zijn er inmiddels drie overleden, alleen Betty White is still going strong. Op haar 98e is ze nog steeds actief, met als laatste wapenfeit een rol in Toy Story 4: ze leende haar stem aan de speelgoedtijger Bitey White.

180 afleveringen
White speelde de Zweedse Rose Nylund, die immer naïeve huisgenote van de hitsige Blanche Deveraux (een rol van Rue McClanahan), mopperkont Dorothy Zbornak (Beatrice Arthur) en haar bijdehante Italiaanse moeder Dorothy (Estelle Getty). Samen schitterden ze zeven seizoenen lang in 180 afleveringen.

De serie werd oorspronkelijk uitgezonden van 1986 tot en met 1992, maar is daarna zo vaak herhaald dat eigenlijk iedereen de serie wel kent. De Golden Girls hebben een grote lhbtq-following, en in Off-Broadway-theaters in New York voeren dragqueens nog regelmatig complete afleveringen live op.

Gay-gerelateerde verhaallijnen
Hoewel in de jaren tachtig en negentig nauwelijks werd gerefereerd aan lhbtq-thema’s in populaire programma’s, kwamen er in de Golden Girls-afleveringen zo nu en dan gay-gerelateerde verhaallijnen voor. Daarmee was de serie zijn tijd ver vooruit.

In het voorlaatste seizoen maakten ze de aflevering ‘Sister of the Bride’, waarin Clayton, de broer van Blanche, zijn opwachting maakt. Terwijl Rose zich verheugt op een prijsuitreiking omdat ze is genomineerd als ‘Vrijwilliger van het jaar’, komt Clayton zijn ‘commitment ceremony’ aankondigen. In een tijd dat er nog geen sprake was van een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, mag je dit best bijzonder noemen.

Very special friend
De aflevering begint zoals vaak aan de keukentafel, waarin de dames de dag doornemen. Dan staat ineens broer Clayton voor de deur, die een verrassing heeft meegenomen: zijn ‘very special friend’. Blanche denkt aanvankelijk nog dat Clayton de taxichauffeur mee naar binnen heeft genomen (Rose: “Wat leuk dat mensen in van het vliegveld naar hier zo close kunnen raken!”).

Maar dan valt het kwartje. Maar waarom kijkt Blanche zo ongelukkig? Is ze niet blij voor haar broer, zoals de andere drie? Dat haar broer homoseksueel is, vindt ze niet erg. Maar waarom moet hij zonodig met mannen daten? Ze kunnen toch ook met vrouwen afspreken? Waarop Sophia er dwars doorheen brult: “Ja, die noemen we lesbiennes!”

Eind goed, al goed
Uiteindelijk blijkt dat Blanche zich vooral zorgen maakt over de andere mensen: wat moeten die er wel niet van denken dat haar broer met een man samen is? Natuurlijk komt alles goed aan het einde.

Het was in die tijd een van de eerste series waarin gay personages niet clichématig of karikaturaal werden neergezet, maar gewoon als twee mannen die van elkaar houden en dat met de wereld willen delen. En toen Blanche dat inzag, gaf ze haar broer haar zegen... En ze leefden nog lang en gelukkig.

Gay journey
Hier de aflevering 'Sister of the Bride', gevolgd door een videovlog met de titel 'The Golden Girls' Gay Journey - From Coming out to Marriage Equality'.

Powered by Labrador CMS