Bekijk deze documentaire over 100 jaar mannenliefde

Hier is alvast de trailer

Leestijd: < 1 min

100 Years of Men in Love is de naam van een documentaire waarin romantische beelden zijn te zien van honderd jaar mannenliefde. Hiervoor is geput uit een collectie foto’s uit de periode 1850 tot 1950. De docu is nu online te bekijken. Hier is alvast de trailer.

Lang hebben mannen elkaar in het geheim moeten ontmoeten en werden hun relaties niet openlijk met de buitenwereld gedeeld. Daardoor is veel van onze lhbtq-geschiedenis verborgen gebleven of verloren gegaan.

Boekproject

Het is dan ook mooi om te zien dat er hier en daar toch documenten opduiken waarin te zien is hoe gay mannen hun liefde voor elkaar deelden. Zo is er bijvoorbeeld een boekproject met de naam 100 Years of Men in Love, dat het fotoarchief van het echtpaar Hugh Nini en Neal Treadwell in kaart heeft gebracht. Dat boek bevat een selectie van gevonden portretten van mannen uit de periode van 1850 tot 1950.

Hoewel relaties tussen mannen officieel verboden waren, is er toch wel iets van archiefmateriaal bewaard gebleven. Op de foto’s is te zien hoe mannen met elkaar samenleven, lachen, knuffelen en elkaar verliefd aankijken – wat dus allemaal in het geheim gebeurde. En daardoor hebben de op zich totaal onschuldige foto’s toch iets radicaals.

The Accidental Collection

Naar aanleiding van het boek heeft filmmaker David Millbern nu een documentaire gemaakt die de naam 100 Years Of Men In Love: The Accidental Collection heeft gekregen. Millbern vertelt het verhaal van de verzamelaars Nini en Treadwell, die hun collectie bij elkaar sprokkelden door toevallig op vondsten te stuiten op vlooienmarkten en in antiekwinkels. Toen de twee hun collectie zag groeien, bedachten ze dat ze goud in handen hadden en besloten ze dit te delen met de wereld.

De documentaire van ongeveer een uur gaat niet alleen over Nini en Treadwell, maar blikt ook terug op de periode waaruit de foto’s stammen.

Te zien via Here TV

100 Years Of Men In Love: The Accidental Collection maakte vorig jaar al een rondje langs de filmfestivals. Nu is de film te zien op het premium lhbtq-netwerk Here TV, dat onderdeel is van Amazon Prime. Voor 7,99 dollar per maand ben je abonnee. Bekijk hier alvast de trailer.

Powered by Labrador CMS