Bekijk de video’s uit de campagne The Last Mile: laat je testen op hiv

Vier mannen staan centraal in deze campagne

Leestijd: < 1 min

Homo- en bi-mannen die zich zelden tot nooit laten testen op hiv worden uitgedaagd dit wél te doen, met een nieuwe campagne van Man tot Man: The Last Mile. Hierin staan vier mannen centraal, die zijn gefilmd voor deze campagne. Bekijk hier de video’s!

Amsterdam heeft als doel gesteld om als een van de eerste steden ter wereld 0 nieuwe hiv-infecties te hebben. De hiv-aanpak in Amsterdam is erg succesvol, toch zijn er nog mannen die zich om uiteenlopende redenen niet laten testen. Dit terwijl de behandeling van hiv zo ver is ontwikkeld, dat iemand met hiv die medicijnen krijgt, niet alleen gezond is, maar ook het virus niet meer kan doorgeven aan anderen. Daarom is het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van hun hiv-status.

Nieuwe campagne: The Last Mile

Deze week lanceert Man tot Man* een nieuwe online campagne, gericht op homo- en bi-mannen die zich zelden tot nooit laten testen op hiv. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderzoek en input uit de community om eerder niet bereikte sub-doelgroepen te bereiken.

Vier personages

Uniek aan deze campagne is dat deze zich richt op 4 sub-doelgroepen in plaats van op de bredere (al goed bereikte) doelgroep: Een biseksuele jongen, een wat oudere man die getraumatiseerd is door de aidsepidemie, een Marokkaans-Nederlandse jongen en een Latijns-Amerikaanse jongen zonder verblijfsstatus.

Voor deze vier is gekozen op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek door het H-TEAM** naar mensen die laat in de hiv-zorg terecht komen en hun drijfveren om testen lang uit te stellen De campagne spreekt alle vier aan op hun specifieke motivaties en drempels en geeft oplossingen voor hun (soms ingebeelde) problemen. Naast de wetenschappelijke basis heeft een focusgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de lhbtq-gemeenschap geholpen om de personages verder te ontwikkelen.

Korte films

Om de mannen te bereiken die zich normaal gesproken niet laten testen is het van groot belang dat de doelgroepen zichzelf herkennen in de campagne. In samenwerking met het Amsterdamse productiebedrijf Sounds Like Film is een reeks gedramatiseerde verhaallijnen ontwikkeld, gebaseerd op hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat.

De campagne hoopt mannen, die lijken op de vier karakters in de korte films, te overtuigen zich te laten testen. Naast advertenties op social media komen mannen de campagne ook tegen op gay dating-apps.

PrEP

Naast de reguliere test opties (o.a. de GGD Soapoli, de huisarts en het AHF Checkpoint), biedt de campagne ook thuistests aan via SOApoli-online. Daarnaast wordt PrEP, de pil die hiv voorkomt, onder de aandacht gebracht.

Bekijk hier de korte films met Amir & Joris en Ben & Juan.

*Man tot Man en de website Mantotman.nl zijn initiatieven van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. Het merk richt zich op mannen die (ook) seks hebben met mannen met de website, campagnes en voorlichting online en op locatie.

**H-TEAM is het samenwerkingsverband van alle partijen die zich bezighouden met  hiv-preventie en opsporing in Amsterdam.

Powered by Labrador CMS