Bekijk de trailer van De Gris A Posithivo, over een kunstenaar met hiv

Leestijd: < 1 min

Toen de Colombiaanse kunstenaar Juan de la Mar te horen kreeg dat hij hiv had, dacht hij dat hij dood zou gaan. Toen dat niet gebeurde, besloot hij een film te maken over de stigma’s rond hiv en aids. Bekijk hier de trailer of – tegen betaling – de hele film, die hij De Gris A Posithivo heeft genoemd.

Het leven van de Colombiaanse kunstenaar en filmmaker Juan de la Mar veranderde compleet toen hij op 17 mei 2017 de diagnose hiv kreeg. “Ik kon helemaal niets meer, ik dacht alleen maar dat ik doodging. Er hing een grijze wolk boven mijn hoofd.” De la Mar besloot die eerste angstige dagen na de diagnose te vatten in een korte film, die hij de titel De Gris A Posithivo meegaf (Van grijs naar posithiv, een woordspeling die in het helaas niet helemaal lekker werkt). Hierin laat hij de stigma’s zien die nog altijd bestaan rond hiv.

Grijze huid

Met de juiste behandeling en zorg kunnen mensen met hiv een leven leiden als alle anderen. Helaas kreeg De la Mar een heel ander, roekeloos advies van zijn dokter in Bogota: zichzelf insmeren met crème, ‘want mensen zoals jullie krijgen een grijze, droge huid’.

“Die opmerkingen raakte me zo diep dat ik de hele middag op een bank in het park heb zitten huilen”, vertelt de kunstenaar. “Ik keek naar mezelf in de spiegel met de angst dat ik daadwerkelijk grijs zou worden. Dat mensen aan me konden zien dat ik hiv had.”

Onderzoek

Toen hij op het spoor kwam van de juiste therapie, werd het virus in zijn lijf ondetecteerbaar. Desondanks was De la Mar bang dat hij nooit meer iemand zou liefhebben of seks zou hebben zonder zich zorgen te maken. Hij ging op onderzoek uit en langzaam verdween de grijze wolk boven zijn hoofd. Hij besloot zijn ervaringen met hiv te delen in een film, van de van pure wanhoop in het begin tot het moment dat hij zijn ‘wedergeboorte’ noemt.

De film De Gris A Posithivo is nu tegen betaling te zien op het online videoplatform Vimeo. Hieronder vind je de trailer.

Powered by Labrador CMS