Bekijk de trailer van Blue Jean, over het Engeland van 1988

Leestijd: < 1 min

In het jaar 1988 voert Margaret Thatcher Section 28 door, een wet waardoor informatie over homoseksualiteit wordt verboden. Gymlerares Jean moet hierdoor een dubbelleven leiden met haar vriendin Viv. Om achterdocht onder collega’s te voorkomen, houdt Jean de wetgeving mede in stand, ook wanneer de 15-jarige lesbische Lois op school wordt gepest. Hierover gaat de film Blue Jean, bekijk hier de trailer.

In het jaar 1988 voert de Britse regering onder aanvoering van Margaret Thatcher Section 28 door, wetgeving waarbij het verspreiden van info en materiaal ter bevordering van homoseksualiteit wordt verboden. De gymlerares Jean moet hierdoor een dubbelleven leiden met haar vriendin Viv.

Om zichzelf de achterdocht van haar collega's en leerlingen te besparen, houdt Jean de nieuwe wetgeving mede in stand. Ook wanneer de vijftienjarige lesbische Lois bij aankomst op haar nieuwe school wordt gepest.

Dat is de synopsis van Blue Jean, die is gemaakt door de Britse filmmaker Georgia Oakley. Rosy McEwen speelt Jean, die de wanhoop nabij is als de wetgeving wordt ingevoerd. Te zien is hoe zij en anderen lijden onder de wetgeving, die veel docenten gedwongen in de kast hield en die pas in 2003 weer zou worden afgeschaft.

Eigen ervaringen

In een interview met Screen Daily vertelt Oakley dat ze voor haar film heeft geput uit haar eigen ervaringen. Zij kreeg net als Lois te maken met homofobie in haar schooltijd. In het interview wijst Oakley erop dat met de opkomst van extreem-rechts ook nu de weerstand tegen de lhbtq-gemeenschap toeneemt. Met haar film Blue Jean wil ze hiervoor waarschuwen.

Blue Jean gaat in Groot-Brittannië in première op 10 februari. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Powered by Labrador CMS