Barry Manilow pas na 70e uit de kast: “Vroeger had het me m’n carrière gekost”

Leestijd: < 1 min

Zanger Barry Manilow scoorde in de jaren zeventig megahits met ‘Copacabana’ en ‘Mandy’. Destijds hield hij zijn homoseksualiteit voor de buitenwereld verborgen. “Nu is het geen big deal meer dat je gay bent”, vertelt hij in een interview. “Maar in die tijd had het me m’n carrière gekost.”

Barry Manilow is tachtig jaar en besloot in 2017 dat het tijd was voor zijn coming-out. Hij brak door in de jaren zeventig met hits als ‘Could It Be Magic’, ‘Can’t Smile Without You’, ‘Copacabana’ en ‘Mandy’ en had in die tijd het imago van de ideale schoonzoon of the boy next door.

35 jaar samen met manager

Wat velen vermoedden maar Manilow zelf bleef verzwijgen, was dat hij op mannen valt. Sterker nog: in 2014 trouwde hij met zijn manager Garry Kief, met wie hij sinds 1978 een relatie heeft. Tot maart 2017 wist hij zijn huwelijk en zijn seksuele geaardheid uit de media te houden.

In een nieuw interview met CNN blikt hij terug op de jaren zeventig. Hij vertelt: “Het publiek was er in die tijd nog niet klaar voor dat iemand uit de kast kwam. In de jaren zeventig deed je dat domweg niet. Het was toen heel anders dan nu. Tegenwoordig is het geen big deal meer dat je gay bent. Maar in die tijd had het m’n carrière gekost.”

Positieve reacties

Zijn coming-out in People Magazine in 2017 noemt hij nu een ‘non-event’ omdat zijn fans positief reageerden. “Het was een mooie ervaring, al wist ik vooraf niet wat er zou gebeuren. Maar ik had het kunnen weten, want mijn fans, of breder: het publiek, willen gewoon dat ik gelukkig ben en dat heb ik altijd geweten.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat iedereen wel wist dat Garry en ik een stel zijn, al die jaren.” Volgens Manilow heeft Garry Kief zijn leven gered. “Na mijn doorbraak was mijn leven een gekkenhuis. Er had van alles kunnen gebeuren, in je eentje in een hotelkamer. Als je avond na avond alleen van huis bent, kun je je van alles op de hals halen. Maar ik had Garry, die met me meeging. Met ik kon huilen en feesten. Voordat ik Garry ontmoette, was er veel eenzaamheid. En daarna begon de lol.”

Powered by Labrador CMS