Australische profvoetballer Josh Cavallo: “Ik ben gay”

21-jarige middenvelder is de eerste op dit niveau

Leestijd: < 1 min

Voor het eerst heeft een Australische voetballer uit de hoogste klasse laten weten dat hij homoseksueel is. Josh Cavallo liet weten dat hij klaar is met zijn pogingen om een dubbelleven te leiden. Dit vertelt de 21-jarige middenvelder in een video, die hij deelde via sociale media.

In een aangrijpende video vertelt Josh Cavallo, die speelt voor de Australische club Adelaide United: “Ik wil iets persoonlijks delen met iedereen: ik ben een voetballer en ik ben homoseksueel. Het enige dat ik wil is voetballen en behandeld worden zoals iedereen. Ik was zo moe om te presteren op het hoogste niveau en er een dubbelleven op na te houden. Het is slopend en ik hoop dat niemand anders zoiets hoeft mee te maken.”

Last van zijn schouders

Cavallo is de eerste profvoetballer ter wereld die uitkomt voor zijn geaardheid terwijl op zo’n hoog niveau actief is. Nu hij zijn collega’s en coaches heeft verteld dat hij homoseksueel is, valt er een last van zijn schouders. “Ik was bang dat mensen anders over me zouden gaan denken als ze erachter kwamen. Maar ik krijg zoveel respect terug, het is haast niet te geloven. Het is oké om voetballer te zijn en gay.”

De Australische Andy Brennan was in 2019 de eerste speler uit de A-League die uit de kast kwam, maar hij deed dat pas toen hij op een lager niveau actief was. De Duitse Thomas Hitzlsperger wachtte ermee totdat hij tien maanden was gestopt met voetballen als prof. De Amerikaan Robbie Rogers beleefde zijn coming-out nadat hij in 2013 aankondigde te gaan stoppen met voetballen. Een paar maanden later vervolgde hij zijn carrière als profvoetballer bij LA Galaxy. Daar won hij met zijn team de MLS Cup en was hij de eerste homoseksuele voetballer die een grote prijs won in de Verenigde Staten.

Anonieme Nederlandse prof

In Nederland zijn er geen profvoetballers die openlijk homoseksueel zijn. Wel is er een anonieme profspeler die afgelopen zomer zijn verhaal deed in de podcast De Schaduwspeler Daar vertelde hij dat hij bang is dat het zijn carrière schaadt als hij uit de kast zou komen. “Een merendeel van het publiek zal het niets uitmaken. Het is dat kleine deel waar je wel last van krijgt. Bijvoorbeeld van spreekkoren in de stadions.”

Tot slot noemde de Australische belangenvereniging voor voetballers de stap van Cavallo ‘een geweldig moment voor de sport en de lhbtq-gemeenschap’.

Bron: AD

Powered by Labrador CMS