Australisch voetbalelftal maakt vuist tegen misstanden WK Qatar

Leestijd: < 1 min

Spelers van het nationale voetbalteam van Australië hebben een videoboodschap gemaakt waarin ze een oproep doen tot betere bescherming van arbeiders in Qatar en meer rechten voor lbhtq’s. Ze pleiten voor veranderingen die blijvend zullen zijn, ook als het WK Voetbal voorbij is.

In een videoboodschap van drie minuten is te zien hoe zestien Australische voetballers zich uitspreken tegen de misstanden in Qatar, dat volgende maand het WK Voetbal organiseert. Ze pleiten voor blijvende veranderingen die voortduren ‘ver nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken’, zo is te zien in de onderstaande video.

Mensen zijn geen statistieken

De zestien spelers in de video hebben een gezamenlijk statement gemaakt, waarin ze onder meer zeggen: “Het besluit om het WK in Qatar te houden heeft geleid tot veel leed en letsel voor veel arbeidsmigranten. Deze mensen zijn geen statistieken. Net als de migranten die ons land hebben gevormd, willen zij door moed en doorzettingsvermogen een beter leven krijgen.”

Nauwelijks rechten

Het team stelt ook het feit aan de kaak dat lhbtq’s in Qatar nauwelijks rechten hebben. Ze zijn niet vrij een relatie aan te gaan met wie ze willen. De voetballers erkennen dat verandering op dit gebied moeilijk kan zijn, maar ze dringen aan op meer rechten. Een daarvan is dus het toestaan van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Volgens de voetballers moet hun sport universele waarden uitdragen, zoals respect, waardigheid en moed.

Powered by Labrador CMS