Artiesten maken vuist tegen verbod op dragshows

Complete muziekschap schaart zich achter dragqueens

Leestijd: < 1 min

In Tennessee werd eerder deze maand wetgeving aangekondigd waarin openbare dragshows worden verboden en die is gericht tegen transgender jongeren. Artiesten als Hozier, Sheryl Crow en Hayley Williams kwamen samen in Nashville, om zich sterk uit te spreken tegen deze anti-lhbtq-wetgeving.

In steeds meer staten binnen de VS komt wetgeving die gericht is tegen lhbtq’s. Tennessee was eerder deze maand de eerste staat waar dragqueens wordt verboden om in het openbaar op te treden. Ook is het verboden om transgender jongeren genderbevestigende zorg aan te bieden.

Love Rising

Afgelopen week kwamen artiesten samen in Nashville voor een concert genaamd Love Rising. Hier traden artiesten op als Hozier, Sheryl Crow, Jason Isbell, Maren Morris, Hayley Williams en Brittany Howard, naast drag performers en trans en queer singer-songwriters. De avond erna was er een concert met de naam We Will Always Be, waar lhbtq artiesten samen waren te zien met Black Opry.

Singer-songwriter Allison Russell was een van de organisatoren van Love Rising. Ze vertelt aan het lokale radiostation 1045WOKV: “Onze prachtige regenboogcoalitie bestaat uit mensen die zich identificeren als lhbtq, als trans, als dragqueen of gewoon als liefhebbene bondgenoot, we hebben allemaal gemeen dat we van muziek houden. Onze gemeenschap vormt voor niemand een gevaar.”

Gevaar voor minderjarigen

Volgens de nieuwe wetgeving vormt entertainment voor volwassenen een gevaar voor minderjarigen. Sinds kort vallen openbare dragshows ook onder ‘adult entertainment’, net als topless danseressen en strippers.

Backstage bij het Love Rising-concert zei Adeem the Artist, een non-binaire singer-songwriter dat hen zich zorgen maakt. Hen wees naar hun bloemetjesblouse en de felle lipstick en vroeg zich af of dit na 1 april, wanneer de wetgeving van kracht is, nog wel mocht in het openbaar. “Ik draag niet altijd jurken maar ik weet niet eens of dit oké is. Mag ik nog lipstick dragen? Wat betekent het als je gekleed gaat als het ‘verkeerde’ gender?”

Vage wetgeving

Ook dragartiest Justine Van De Blair maakt zich zorgen. Wat gebeurt er als zij na een show in een besloten omgeving in drag naar haar auto op de parkeerplaats loopt? “Ik verdien mijn geld met drag. Drag is mijn creatieve uitlaatklep. Helaas is de wet nog zo vaag dat we niet weten wat er gaat gebeuren.”

Met de concerten is geld opgehaald voor lhbtq-organisaties in Tennessee. Grammy-zangeres Brandi Carlile en familie van singer-songwriter John Prine uit Nashville droegen een steentje bij namens hun stichtingen. En rockband Yo La Tengo trad onlangs op in drag tijdens een concert in Nashville.

Dit is niet oké

En zo is er heel wat support voor iedereen die te maken krijgt met de strenge anti-lhbtq-wetgeving in Tennessee. Of zoals dragqueen Cya het samenvat: “Aanvankelijk dacht ik dat we er alleen voor zouden komen te staan. Maar nu blijkt dat de hele muziekgemeenschap opstaat en roept: dit is niet oké!”

Powered by Labrador CMS