Arie Boomsma biedt helpende hand aan Rotterdamse Queer Gym

Leestijd: < 1 min

Trans man Romy voelde zich in ‘gewone gyms’ voor en tijdens zijn medische transitie kwetsbaar. Hij kwam erachter dat andere mensen in transitie zich hier ook niet op hun gemak voelen, maar er waren ook geen alternatieve gyms beschikbaar. Met die gedachte richtte hij de Queer Gym op.

Romy wil queer mensen en personen met non-normatieve lichamen inspireren om naar de gym te komen en laten zien dat er oplossingen zijn, zowel mentaal als fysiek, om je op je gemak te voelen in zowel je lichaam als in de sportschool. Romy wordt hierbij bijgestaan door sportschoolhouder Arie Boomsma die Romy ondernemersadvies geeft. Winq spreekt met Arie Boomsma over zijn betrokkenheid die voortkomt uit de 'Supporter van Sporters'-campagne van Zalando.

Romy: “We verdienen allemaal een plek waar we ons thuis voelen. Queer Gym staat voor openheid, inclusiviteit en plezier”

Arie Boomsma in de Queer Gym
Romy en Arie.

Wat trof je aan toen je voor het eerst de Queer Gym binnenliep?
Arie: "Een ontzettend sympathieke gym. Echt underground, wat betreft gevoel maar ook letterlijk: de trappen af en gangen door en dan zo’n kleurrijke ruimte in met fijne mensen. Een oude gymzaal is het, waar Romy een soort apenkooisfeer heeft gecreëerd met touwen, een bokszak en gewichten. Het is nog klein, maar je voelt de potentie én de liefde."

Gedurende welke periode heb jij Romy kunnen bijstaan met al jouw advies?
Arie: "Zoiets begint met de draaidag voor deze campagne. Dan praat je wat met elkaar over sport en over ondernemen. We hadden een leuke klik en een gedeelde liefde voor het creëren van een veilige sportomgeving waar iedereen welkom is. Daaruit vloeit voort het échte contact – we doen nu tijdens Pride een leuk project samen bij ons in de gym, waarbij de opbrengsten naar Queer Gym gaan, ik help Romy met contacten in de fitnessbranche en wij hebben straks ook een Vondelgym in Rotterdam dus zijn van plan dan structureel samen te werken. En stiekem leer ik ook van Romy want hij is echt heel goed in het bouwen van een 'vereniging'. En hij is indrukwekkend creatief."

Waaruit bestond die ondersteuning en begeleiding?
Arie: "Vooral adviezen over het bouwen van je gym. Hoe maak je een klein idee groter zonder de mooie kern aan te tasten? En contacten – door mijn rol in de fitnessbranche kan ik hem helpen in gesprek te komen met merken en personen zodat hij ook zelf verder relaties kan bouwen in de branche."

Waarmee heb jij Romy het beste kunnen helpen?
"Dat weet ik nog niet. De erkenning misschien, hem zien als collega met een schitterend concept. Hij heeft een unieke gym in ons land."

Arie: “De Queer Gym is nog klein, maar je voelt de potentie én de liefde”

Queer Gym
Zomaar nóg een reden om naar de Queer Gym te gaan.

Wat is jouw motivatie om 'Supporter van Sporters' te worden?
Arie: "Deze campagne raakt aan meerdere thema’s die mij aan het hart gaan; sport natuurlijk, het ondernemen maar ik heb toegezegd omdat het ook over gender gaat, over kunnen zijn wie je bent."

Zou jij zelf ook gaan sporten in de Queer Gym, als je in de buurt zou wonen?
Arie: "Als wij straks in Rotterdam zitten hoop ik er absoluut eens met Romy te trainen. Maar nog meer hoop ik dat er veel mensen naartoe zullen komen die nog niet hun eigen plek hebben gevonden en zich bij Queer Gym welkom zullen voelen, en er fysiek én mentaal sterker zullen worden."

Zalando lanceerde onlangs de sportcampagne 'Supporter van Sporters'. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten.

Powered by Labrador CMS