Angola wijzigt wet: seks tussen mannen niet langer strafbaar

Leestijd: < 1 min

Het parlement van Angola heeft een eeuwenoude wet uit de koloniale tijd gewijzigd, waardoor mannen niet langer vervolgd kunnen worden als ze seks hebben met andere mannen. Het is nu ook verboden om te discrimineren op de werkvloer.

Hiermee is Angola het eerste land in 2019 dat zijn wetgeving heeft aangepast. De wetgeving stamde nog uit de koloniale tijd en is in 1886 geschreven door de Portugezen. Hiermee kon het strafrecht worden gebruikt om mensen te vervolgen die seks hebben met mensen van hetzelfde geslacht. Nu is homoseks uit de criminele sfeer gehaald. Ook is het nu verboden om iemand op de werkvloer te discrimineren op basis van seksuele identiteit.

Oprecht Angolees
Het nieuwe wetsvoorstel kreeg 155 stemmen voor en slechts één stem tegen. Zeven mensen onthielden zich van de stemming. Volgens de regerende partij is de nieuwe wetgeving ‘oprecht Angolees’.

Iris Angola
Overigens bestaat er nog geen wettelijke erkenning voor homokoppels. Ook bestaan er nog steeds veel vooroordelen over homoseksualiteit en is er veel discriminatie. Wel zijn de leefomstandigheden voor Angolezen verbeterd als het gaat om LHBTQ-gerelateerde zaken. Zo werd de rechtenorganisatie Iris Angola vorig jaar wettelijk erkend door de Angolese overheid.

Andere landen
Er zijn nu nog ongeveer zeventig landen waar homoseksualiteit gezien wordt als iets crimineels. India, Trinidad en Tobago hebben dit vorig jaar gedecriminaliseerd. Libanon en Tunesië overwegen nu het beëindigen van bepaalde anti-homowetgeving. Ook in Kenia, Singapore en Jamaica klinken er positieve geluiden als het gaat over decriminalisering.

Bron: GayStarNews / Foto: Iris Angola

Powered by Labrador CMS