Amerikaanse rechter verwerpt ban op drag acts in Texas: in strijd met de grondwet

Leestijd: < 1 min

Dragqueens in Texas mogen gewoon blijven optreden in het openbaar. Een federale rechter in Texas heeft geoordeeld dat een nieuwe wet die dergelijke optredens verbiedt, in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, zoals die is opgenomen in de Amerikaanse Grondwet.

“Niet alle mensen zullen bepaalde optredens leuk vinden of goedkeuren”, schreef de Amerikaanse districtsrechter David Hittner. “Dit is niet anders dan de mening van een persoon over bepaalde humor of over een muziekgenre. Een mening valt onder de bescherming van het Eerste Amendement.” Oftewel: dragoptredens vallen onder de vrijheid van meningsuiting zoals die is vastgelegd in de Amerikaanse Grondwet.

Discriminerend en ongepast vaag

Zeker twaalf staten hebben het afgelopen jaar geprobeerd om dragshows aan banden te leggen, waarbij Texas een van de vier staten is die dergelijke beperkingen in een wet heeft vastgelegd. Dit als onderdeel van bredere Republikeinse inspanningen om het gedrag van lhbtq’s te reguleren.

Hittner oordeelde dat de wet van Texas discriminerend en ongepast vaag was. Hij zij dat drag-optredens niet per se obsceen zijn en dat dergelijke expressieve uitingen worden beschermd door het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet.

Seksuele gebaren

Dragartiesten en organisatoren van de Pride-Mars in Houston sloten zich aan bij de American Civil Liberties Union in een rechtszaak bij de federale rechtszaak van Houston om de wet te blokkeren. Volgens hen is moderne drag geworteld in muziek- en dansvoorstellingen op lbhtq-locaties.

De bedenkers van de wet verdedigden deze door te stellen dat drag ‘een expressie is van seksuele gebaren met behulp van accessoires of protheses die mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken overdrijven’, en dat in het openbaar of op locaties waar jongeren onder de 18 jaar dit kunnen zien. Volgens de wet zouden overtredingen bestraft kunnen worden met boetes en een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Lhbtq-artiesten ondermijnd

Volgens de wetgevers in Texas is de wet nodig om kinderen te beschermen tegen het zien van ‘seksueel expliciete inhoud’. Tegenstanders van de wet zeiden dat deze zo vaag is dat ook de uitingen van popsterren en cheerleaders in een crimineel daglicht worden gesteld en dat de wet expliciet gericht was om lhbtq-artiesten te ondermijnen.

Texas is niet de enige staat waarin de anti-drag-wetgeving is teruggedraaid. Ook i Florida, Tennessee en Montana gebeurde dit, op grond van schending van de vrijheid van meningsuiting.

Bron: Reuters / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS