Alternatieve Pride toert langs AZC’s in Nederland

Met persoonlijke verhalen van statushouders

Leestijd: < 1 min

Voor LHBTQ asielzoekers en vluchtelingen is een jaar zonder Pride een moeilijk jaar, stelt LGBT Asylum Support. Daarom hebben ze een alternatief bedacht voor de Canal Parade, die dit jaar niet doorgaat. Met de AZC Pride Tour gaan ze deze week op tournee langs verschillende AZC’s in Nederland.

De symbolische betekenis van Pride, namelijk aansluiting vinden en je vrijheid vieren, is onder LHBTQ asielzoekers en vluchtelingen enorm groot, zegt LGBT Asylum Support. Daarom gaan ze in de week van Pride Amsterdam op tournee langs verschillende AZC’s in Nederland, onder de noemer ‘AZC Pride Tour, Pride talks & proud stories’.

Persoonlijke verhalen
Tijdens de tour ligt de nadruk op trots zijn op wie je bent en ook om daarover te vertellen. Voorzitter Sandro Kortekaas: “Als je uit een schaamtecultuur komt waar bijvoorbeeld het woord homoseksualiteit absoluut taboe is, kan er niet verwacht worden dat je daar open over durft te spreken. En zeker niet tegen een vreemde. Met deze tour laten we een statushouder zijn of haar verhaal vertellen. Dit gebeurt in kleine groepen als een soort van sit-in met brunch. Deze en andere persoonlijke verhalen worden tijdens de Pride en in de aanloop naar Pride 2021 in geschreven vorm gepubliceerd op de website van UNHCR Nederland.”

De AZC Pride Tour zorgt ervoor dat er binnen de corona-regelgeving van het RIVM alsnog voor LHBTQ asielzoekers een kleinschalig Pride-evenement plaatsvindt. De bijeenkomsten zijn vlak buiten de AZC’s, in de buitenlucht.

Coming Out Dag
De tour is tevens een aanloop naar Nationale Coming Out Dag op 11 oktober 2020. Die dag wil LGBT Asylum Support bij alle AZC’s een bord onthullen met uitleg over grondwet artikel 1 in verschillende talen. Op dit bord komt een QR-code met verwijzing naar alle trotse verhalen.

Kortekaas: “Het bord is mede mogelijk door een gift van Erwin Olaf, die zich altijd heeft uitgesproken tegen discriminatie. Dat is voor LHBTI-asielzoekers niet mogelijk, maar wij zijn er voor hen met ‘We take pride in you! We willen met dit bord positief uitdragen dat een AZC een veilige plek moet zijn voor iedereen. Daarmee kan het een afspiegeling zijn van onze samenleving waarin we discriminatie niet toestaan.”

Programma AZC Pride Tour, Pride talks & proud stories

Maandag 27 juli, naast Drachten, 13-14.30 
Dinsdag 28 juli, naast AZC Hoogeveen, 13-14.30
Woensdag 29 juli, naast AZC Wageningen, 13-14.30
Donderdag 30 juli, van AZC Sneek naar Amsterdam
Vrijdag 31 juli, naast AZC Grave, 13-14.30
Zaterdag 1 augustus Demonstratie in Amsterdam, 10-12.00 vervolgens naast AZC Almere, 14-15.30
Zondag 2 augustus, naast AZC Dronten, 13-14.30

Pride TV uitzendingen via Salto
LGBT Asylum Support werkt in de week van Pride Amsterdam (vanaf zaterdag 25 juli tot 2 augustus) ook mee aan diverse uitzendingen van Pride TV via Salto.

Op donderdag 30 juli: 12.00 uur ‘Love, marriage and other unions’, interview met Russisch koppel dat gesplitst wordt.

Op donderdag 30 juli: 14.00 uur ‘talkshow UNHCR Nederland en LGBT Asylum Support’, interview met twee vergunninghouders over veiligheid in de AZC’s.

Op zondag 2 augustus: 18.00 uur: Afsluiting AZC Pride Tour en Pride Amsterdam bij Shakespeareclub.

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS