“Als mijn vader nog had geleefd, had hij mij direct vermoord”

De biseksuele Sulim (30) vluchtte uit Tsjetsjenië

Leestijd: < 1 min

Toen zijn neef hem vertelde dat de president van Tsjetsjenië de bevolking zou hebben opgeroepen homoseksuele kennissen en familieleden te doden, vluchtte de biseksuele Sulim (30) naar Nederland. “Ik leefde als een gevangene in mijn eigen huis.”

“Op mijn twaalfde voelde ik voor het eerst vlinders voor een jongen. Het was heel onschuldig. Hij gaf mij een kus en ik hem. Naarmate ik ouder werd, ontdekte ik dat ik zowel op meisjes als op jongens val en dat ik dat laatste in mijn land beter voor mezelf kon houden.

Het grootste deel van mijn leven woonde ik in Moskou, maar in 2015 verhuisde ik terug naar Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, waar ik geboren ben. Daar leidde ik als biseksuele man een dubbelleven.

Op een dag raakte ik in een moskee verwikkeld in een woordenwisseling. Ik was op een plek gaan zitten die voor iemand anders bestemd bleek. Na de dienst werd ik op het matje geroepen bij de imam, waar mijn telefoon in beslag werd genomen. In mijn browsergeschiedenis vonden medewerkers van de moskee een aantal gay pornosites en voor ik het wist zat ik in de gevangenis. Daar werd ik gefolterd.

Ik had het geluk dat een van mijn familieleden bij de politie werkt. Mijn familie mocht me komen ophalen en heeft me vervolgens thuis opgesloten. Ik leefde als een gevangene in mijn eigen huis en werd iedere dag vernederd. Als mijn vader op dat punt nog had geleefd, had hij mij direct vermoord.

“In Tsjetsjenië was ik als biseksuele man ‘een vieze homo’, in Nederland ben ik blijkbaar niet homo genoeg”

Toen mijn neef me vertelde dat Kadyrov [de president van Tsjetsjenië – red.] de bevolking zou hebben opgeroepen homoseksuele kennissen en familieleden te doden, heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en ben ik naar Nederland gevlucht.

De IND heeft mijn asielverzoek inmiddels afgewezen. In Tsjetsjenië was ik als biseksuele man ‘een vieze homo’, in Nederland ben ik blijkbaar niet homo genoeg. Ze willen dat ik openlijker spreek over mijn homoseksuele contacten. Makkelijker gezegd dan gedaan, na er mijn hele leven over te hebben gezwegen. Daarbij, als een in Nederland wonende Tsjetsjeen er lucht van zou krijgen, zou die in staat zijn me hier te vermoorden. In hun hoofd doen zij daar iets eervols mee. Ik ben in beroep gegaan bij de rechtbank. Hopelijk levert dat iets op. Als ik gedeporteerd word, is mijn leven voorbij.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Jeroen Kamphorst | Grooming: Jolanda Denneman | Met grote dank aan Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support

Hoed: The English Hatter | bril: Victoria Beckham | jasje en vest: Strellson via De Ruilhoek | shirt: Hugo Boss | broek: The Kooples

Powered by Labrador CMS