Mijn eerste keer pride

“Als ik wil zingen over beffen, dan moet dat toch gewoon kunnen?”

Lekker met de Meiden-zangeres Merol

Leestijd: < 1 min

Merel Baldé scoorde vorig jaar als Merol een hit met ‘Lekker met de meiden’. Ze werd met haar feministische teksten omarmd door de gay community en performt dit jaar op Milkshake Festival. Vandaag vertelt ze over haar eerste keer pride. “De preutsheid en ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit in Nederland vind ik maar niets en daar probeer ik tegen te strijden.”

“Pride bezocht ik twee jaar geleden voor het eerst. Met een groep vrienden zijn we naar de boten gaan kijken en daarna gingen we door naar het Homomonument en eindigden we in de Exit. Dat jaar ging ik ook voor het eerst naar Milkshake Festival. 

Op de basisschool werd ik buitengesloten en gepest. Op de middelbare school besloot ik zelf een identiteit aan te nemen. Dat uitte zich vooral in het dragen van opvallende kleding. Dat lokte natuurlijk ook nare reacties uit, maar het trok ook mensen aan omdat ik ergens voor durfde te staan. 

Ik hoorde onlangs over een Amerikaanse groep die een ‘Straight Pride’ in het leven heeft geroepen: dat vind ik echt schandalig.

De preutsheid en ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit in Nederland vind ik maar niets en daar probeer ik tegen te strijden. Dat maakt mij misschien ook wel een feminist, al waren mijn teksten eerder feministisch dan ik dat was. Ik probeer er nu wel meer over te lezen. 

Als ik met een verentooi op straat wil lopen of wil zingen over beffen, dan moet dat toch gewoon kunnen? Ik hoorde onlangs over een Amerikaanse groep die een ‘Straight Pride’ in het leven heeft geroepen: dat vind ik echt schandalig. Hetero’s gaat het altijd al voor de wind, zij worden niet mishandeld vanwege hun geaardheid. Zolang homo’s in elkaar worden geslagen omdat ze op straat hand in hand met elkaar lopen, is een pride nodig.”

Foto: Prisma Compositional / Visaie: Daniel van der Mast 

Het gevoel dat je voor de eerste keer onder een brug vandaan komt in Amsterdam of op een truck staat in Antwerpen tijdens pride is magisch. Wij nemen zes mensen terug in de tijd naar hun eerste keer pride.

Powered by Labrador CMS