happy couple

Bart Geeraerts (rechts) en Kevin Van Dessel

“Als gay koppel zijn wij in de ballonvaart een unicum”

Bart (39) en Kevin (37) over hun relatie

Bart Geeraerts (rechts) en Kevin Van Dessel
Leestijd: 4 min

Bart Geeraerts (39) en Kevin Van Dessel (37) zijn twintig jaar samen en delen al bijna net zo lang een liefde voor ballonvaren. “Door beiden ballonpiloot te worden hebben we onze relatie veiliggesteld.”

Bart: “We leerden elkaar kennen via een Belgische chatsite. Het internet bestond pas een paar jaar, Grindr nog lang niet.”
Kevin: “Bart was 20, ik 17. We woonden beiden nog bij onze ouders.”
B: “We zijn zo ongeveer elkaars eerste lief. Voordat ik Kevin ontmoette, hobbelde ik weleens achter iemand aan, maar de liefde was nooit wederzijds.”
K: “Onze eerste date was op de parkeerplaats van een lokale supermarkt. Niet bepaald een romantische plek, toch liep het heel vlot. Inmiddels zijn we al bijna twintig jaar samen.”

LOVE IS IN THE AIR

K: “In de tijd dat we elkaar ontmoetten maakte het ballonvaren al een belangrijk deel uit van Barts leven.”
B: “Op mijn tiende won ik met een prijsvraag een ballonvaart. Sindsdien was ik er volledig van in de ban. Als tienjarige fietste ik iedere ballon achterna die over ons huis vloog. Op den duur heeft mijn vader zijn brevet gehaald. Kort daarna volgde ik, en niet lang nadat Kevin en ik gingen daten is ook hij ballonpiloot geworden.”
K: “We kennen maar één andere homoseksuele ballonpiloot, een Nederlander. Ook vrouwen zijn in dit wereldje in de minderheid.”
B: “Bij hetero ballonvaarders zijn er vaak scheidingen; de vrouwen worden het op den duur zat hun man iedere avond achterna te rijden met een volgauto. Kevin en ik gaan altijd samen op pad.”
K: “Door ook ballonpiloot te worden heb ik dus onze relatie veiliggesteld.”

TE VROEG GETROUWD

B: “Op 9 oktober 2001 was onze eerste date. Op 9 oktober 2010 – precies negen jaar later – zijn we getrouwd.”
K: “We hadden ons verrekend. Het plan was eigenlijk te trouwen wanneer we exact tien jaar samen waren.”
B: “We waren al volop bezig met de voorbereidingen toen mijn schoonmoeder ons erop wees dat we nog een jaar te gaan hadden.”
K: “Op dat punt was alles al geregeld, dus besloten we het maar door te laten gaan. Tijdens ons bruiloftsfeest stond een van onze ballonmanden in de zaal bij wijze van spreekgestoelte. Vanuit daar hebben we onze welkomstspeech gehouden.”

Bart Geeraerts en Kevin Van Dessel vullen hun ballon Kleine Wesp.
Bart Geeraerts (rechts) en Kevin Van Dessel (links) vullen hun beroemde 'Kleine Wesp'. Beeld: Greetje Van Buggenhout

"Alleen Bart durft te vliegen met onze cloudhopper, daar hangt geen mand maar een stoeltje onder”

BEKENDE BALLONVAARDERS

B: “Toen we net begonnen met commerciële vluchten, deden we wel honderd tot honderdtwintig vluchten per jaar. Op dagen dat het mooi weer was aten we na werk snel iets, stapten in de ballon en rond middernacht waren we pas weer thuis. We hadden nauwelijks nog tijd iets met vrienden te ondernemen.”
K: “De afgelopen jaren voeren we daarom iets minder en deden we geen commerciële vluchten meer. Op den duur gingen we haast hopen op slecht weer. Door corona ging het echter weer kriebelen om vaker de lucht in te gaan en met meer mensen in contact te komen, dus onlangs hebben we opnieuw een bedrijfje opgericht.”
B: “We varen tegenwoordig met drie verschillende ballonnen. Een ballon in de vorm van een konijn, onze kenmerkende, geel-zwart gestreepte ‘Kleine Wesp’ en een zogeheten ‘cloudhopper’.
K: “Van die laatste durft alleen Bart gebruik te maken. Daar hangt in plaats van een mand enkel een stoeltje onder. De gasfles draag je op je rug. Doodeng.”
B: “Ik vind het zalig. Het voelt bijna als paragliden. Zo ziet het er ook uit, alleen dan met een grote ballon boven je.”
K: “Wanneer we in de Kleine Wesp varen, worden we inmiddels herkend door mensen in de regio. Het is ons handelsmerk geworden.”
B: “De ballon heeft onlangs wel een kleine make-over ondergaan. Omdat we als gay koppel in de ballonvaart enigszins een unicum zijn, wilden we er een roze element in verwerken.”
K: “Uiteindelijk hebben we twee van de strepen vervangen door roze strepen, die symbool staan voor ons twee.”
B: “We overwogen ook een versie met drie roze strepen, maar dan hadden we er eerst nog een derde partner bij moeten zoeken en die vonden we niet, haha.”

HUISMUS

B: “Wat ik het lastigst vind aan Kevin? Ik kan eerlijk gezegd niets bedenken. Volgens mij denken wij over veel zaken precies hetzelfde.”
K: “Sinds kort werken we in hetzelfde bedrijf. Daar was ik in eerste instantie wel wat zenuwachtig voor, maar dat bleek nergens voor nodig. Nu leven, werken en vliegen we samen.”
B: “Het enige verschil tussen ons is
dat ik veel liever reis. Kevin is meer een huismus, al is het iets verbeterd ten opzichte van vroeger.”
K: “Ik hoef niet zo nodig naar een ander land om me te amuseren. Wel heb ik veel sociaal contact nodig. Het coronajaar vond ik pittig. Een groot deel van onze vriendenkring hebben we al nagenoeg een jaar niet gezien, daar heb ik het soms moeilijk mee.”
B: “Ik kan me in mijn eentje juist prima vermaken. We hebben thuis een sauna waar ik met regelmaat alleen in lig.”
K: “Bart kan ook zo vier uur liggen lezen op een tuinstoel. Ik word na een kwartier al onrustig.”

Ballon De Kleine Wesp in de lucht
De Kleine Wesp in volle glorie. Beeld: Greetje Van Buggenhout

“Door Covid-19 moet onze absolute droomvlucht nog even wachten”

DROOMVLUCHT

B: “In oktober wilden we eigenlijk naar Albuquerque, New Mexico afreizen met onze ballon. Daar vindt de grootste ballonmeeting ter wereld plaats, waar meer dan vijfhonderd ballonnen de lucht in gaan. Het zou voor mijn veertigste verjaardag zijn, maar ik vrees dat het er door Covid-19 niet in zit.”
K: “Superjammer. We waren die trip al ruim voor de pandemie uitbrak aan het plannen. We hopen een van de komende jaren alsnog te gaan.”
B: “Misschien wanneer Kevin veertig wordt.”
K: “Of wanneer jij vijftig wordt, Bart.”
B: “Touché.” 

Beeld: Greetje Van Buggenhout

Powered by Labrador CMS