“Allyship op de werkvloer zit hem vaak in kleine dingen”

Lisa en Martin over allyship op de werkvloer

Leestijd: < 1 min

De strijd voor gelijkheid wordt half zo zwaar met een goede bondgenoot. Drie duo’s over allyship in de klas, op de werkvloer en binnen de community. Lisa Vos (36, zij/haar) is Senior Change Manager bij Philips. Martin Caine (44, hij/hem) is voorzitter van het Philips Rainbow Network. “Je hoeft als ally niet meteen ‘perfect’ te zijn.”

Lisa: “Een aantal van mijn vrienden maakt deel uit van de lhbtq-gemeenschap en vroeger ging ik weleens naar PANN-feesten in Utrecht, maar pas nadat ik in 2019 meevoer op de Philips-boot tijdens Pride Amsterdam besefte ik: we zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde en dat is belangrijk voor inclusie. Sindsdien ben ik me actief gaan inzetten als ally. Het is enorm krachtig wanneer je je uitspreekt voor de lhbtq-gemeenschap, ook als je er zelf geen onderdeel van uitmaakt. Dat helpt om bruggen te slaan naar mensen die het nog lastig vinden zich actief als ally op te stellen.”

Martin: “Ally’s op de werkvloer zijn ontzettend belangrijk. Soms kunnen zij haast beter uitleggen waar de lhbtq-gemeenschap voor staat dan wijzelf. Allyship gaat veel verder dan tijdens pride gezellig met een drankje meevaren op een boot, of naar dragqueens kijken in een café.”

L: “Het zijn van een ally op de werkvloer zit hem vaak in kleine dingen: je voornaamwoorden in je e-mailhandtekening zetten, bijvoorbeeld. Of iemand erop aanspreken als er bij de waterkoeler een ongepaste opmerking gemaakt wordt.”

M: We hebben bij Philips veel digitale meetings via Teams. Ik vind het hartverwarmend wanneer collega’s tijdens Pride Month de regenboogachtergrond, die we daarvoor gemaakt hebben, gebruiken. Ook maakten we een pride playlist; de ally’s verspreidden die meteen door het hele bedrijf.”

L: “Je hoeft als ally niet meteen ‘perfect’ te zijn. Het is oké als je niet meteen weet waar alle letters in lhbtqia+ voor staan, of als je een foutje maakt met voornaamwoorden. Durf vragen te stellen en laat jezelf informeren, zodat je elkaar beter leert begrijpen. Bij Philips gebruiken we vaak het mantra ‘Life is better when you are you’, en dat ís ook echt zo. Wanneer je collega’s het gevoel hebben dat ze écht zichzelf kunnen zijn op de werkvloer, maken we samen het leven beter. Niet alleen voor onze klanten, maar voor iedereen die hier werkt.”

M: “Sommige collega’s zijn nog niet klaar voor een coming-out, zowel in hun privéleven als op de werkvloer. Toch zijn er gelukkig een paar die mij in vertrouwen hebben genomen. Bij een van mijn vorige werkgevers ging ik zelf terug de kast in: het voelde niet veilig om mijn collega’s te vertellen dat ik een relatie heb met een man. Daardoor voelde ik me erg alleen op mijn werk. Bij Philips is dat zo anders.”

L: “We houden ons op de werkvloer veel bezig met het delen van elkaars verhalen en het vieren van elkaars verschillen. Daardoor kunnen we innovatief zijn en beter samenwerken. Het is echt mooi om te zien dat er binnen dit bedrijf zo veel aandacht aan besteed wordt.”

Beeld: Henri Verhoef
MUAH: Marly van den Bosch

Powered by Labrador CMS