Allereerste Zutphen Pride komt eraan, compleet met festival

Leestijd: < 1 min

Een extravagante drag bingo, theater, muziek en poëzie: tijdens de allereerste Zutphen Pride op zaterdag 10 juni vindt in Dat Bolwerck een divers avondprogramma plaats. Voor iedereen die meer wil weten over lhbtq+-onderwerpen of gewoon zin heeft in een leuke avond.

Ben je lhbtq+'er of draag je een inclusieve samenleving een warm hart toe? Kom dan naar de allereerste Pride in de geschiedenis van Zutphen. Iedereen is welkom. De dag start op zaterdag 10 juni om 16:00 met een Pride Walk vanaf het stadhuis naar kunsthuis Dat Bolwerck. Vanaf 17:00 is er in Dat Bolwerck een gratis avondvullend festivalprogramma.

Programma

Tijdens dit Pride Festival kun je onder andere luisteren naar burgemeester Wimar Jaeger en wethouder Eva Boswinkel die spreken over inclusie ten tijde van maatschappelijke en politieke polarisatie.

Historicus Martien Sleutjes geeft een lezing over de geschiedenis van de lhbtq+-emancipatie in Nederland. De Zutphense dichter en spoken word artiest Naomi Montroos draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven.

Optredens

Daarnaast vinden er verschillende optredens plaats van Leendert Vooijce, een imponerende performancekunstenaar. Dragqueens Tom Puss, Miss Meggie en Lexi Lollipop zorgen voor een extravagante drag bingo waarbij verschillende prijzen te winnen zijn.

Muzikant Elmer (het alter-ego van theatermaker Merel Pauw) sluit de avond af met een spectaculaire theatrale muziekshow waarin genderrollen in de hiphop worden omgekeerd. Maak je op voor funky beats en rauwe, humoristische en kwetsbare teksten.

Eten en dansen

Ondertussen is er volop gelegenheid om te dansen in het Koetshuis van Dat Bolwerck, waar DJ Jesse Sprikkelman voor de muziek zorgt. Aan eten is ook gedacht: restaurant Thuis bij de Jongens verzorgt de hele avond lang de catering.

Voor wie het feest na deze avond graag thuis voortzet, is er een boekentafel van Van Someren & Ten Bosch vol met mooie lhbtq+-auteurs en -literatuur.

Vrij toegankelijk

“Een van de grondgedachten van Dat Bolwerck is onze vrije toegankelijkheid", stelt artistiek leider Marlise van der Jagt van Dat Bolwerck. "We bestaan voor iedereen en wensen met onze programmering, waarin kunst en gedachten centraal staan, een uitwisseling en gesprek tot stand te brengen waarin iedereen een stem mag hebben. Het geborgen gevoel dat veel bezoekers in ons gebouw en onze tuin ervaren is daarbij essentieel. Na bezoek aan het Pride Festival bij Dat Bolwerck hoop ik dat mensen verrijkt, met nieuwe gedachten en een warm gevoel de deur uit stappen. Met het prachtige diverse programma dat neergezet is kan dat niet anders!”

Oproep

Zutphen Pride is begonnen met een oproep van de gemeente Zutphen op sociale media, met de vraag of inwoners goede ideeën hadden voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de lhbtq+-gemeenschap in Zutphen.

Een aantal inwoners gaf daar gehoor aan, waarna er een werkgroep werd opgericht met vrijwilligers die onder begeleiding van de gemeente de afgelopen maanden hard heeft gewerkt aan het realiseren van de eerste Zutphen Pride. 

Interessante ontmoetingen

De eerste editie van Zutphen Pride belooft een avond te worden vol interessante ontmoetingen en uitwisselingen. Of je zelf lhbtq+'er bent of gewoon zin hebt in een avond voor lezingen, theater, poezie en muziek: wees welkom.

Zutphen Pride wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zutphen, Dat Bolwerck en Stefan Wiggers StageSound verhuur licht & geluid. Voor meer informatie over het programma en tijden zie Zutphenpride.nl.

Coverbeeld: Leendert Vooijce (beeld: Leendert Vooijce), Naomi Montroos (beeld: Naomi Montroos), Miss Meggie.

Powered by Labrador CMS