‘Allemaal Gelijk?’ brengt racisme en discriminatie in voetbal in beeld

Bekijk de documentaire nu gratis online

Leestijd: < 1 min

Allemaal Gelijk? Is een film waarin Humberto Tan racisme en discriminatie in het amateur- en betaald voetbal in beeld brengt. Te zien is hoe (oud)voetballers, supporters en trainers antwoorden proberen te vinden op vragen over pestgedrag op het voetbalveld. De documentaire is nu gratis online te bekijken.

Onlangs is Allemaal Gelijk? verschenen, een film waarin Humberto Tan racisme en discriminatie in het amateur- en betaald voetbal vanuit verschillende perspectieven in beeld brengt.

In het nieuws zien we regelmatig dat deze problematiek nog altijd plaatsvindt in voetbal en dat intimidatie en pestgedrag zeker niet onbekend zijn op het voetbalveld. Maar wat zijn de consequenties voor spelers en supporters die hier in verschillende vormen mee te maken hebben en hoe kunnen we stappen maken om dit in de toekomst te veranderen?

Problematische situatie

Humberto Tan gaat in gesprek met (oud)voetballers, supporters, trainers en wetenschappers om een antwoord te vinden op bovenstaande vragen. Dit bleek niet makkelijk, aangezien niet iedereen, van amateur tot professional, bereid was om over dit onderwerp te praten.

Dat geeft aan hoe problematisch de situatie nog altijd is. Ondanks dat zijn er mensen bereid geweest om hun verhaal te delen. Dit heeft geresulteerd in een film die laat zien wat racisme en discriminatie met mensen doet.

Allemaal gelijk
Allemaal gelijk

Genormaliseerd gedrag

Uit de verhalen die in de film naar voren komen, wordt duidelijk dat racisme en discriminatie door iedereen anders wordt ervaren - net als de gevolgen ervan. 

Davy vertelt in een gesprek met zijn vader, en tevens oud-voetbaltrainer, over zijn ervaringen op de club. Hij werd als homoseksuele jongen geconfronteerd met het genormaliseerde, masculine gedrag op het voetbalveld. In zijn ervaring werd alles wat niet ‘hetero’ was, bewust of onbewust als minder benadrukt. Dit was voor hem reden om te stoppen met voetbal, ondanks dat hij nog altijd genoot van de sport. Zijn vader heeft dit nooit doorgehad. 

Shanun [15 jaar], actieve speler, laat zich niet beïnvloeden door wat er geroepen wordt en zegt: “Racisme zal nooit uit de wereld verdwijnen, voor mij is het inmiddels een normaal ding.”

Voetbalsupporters

Ook de houding van voetbalsupporters ten opzichte van racisme en discriminatie tijdens een oranjewedstrijd komen in beeld. Waar de één aangeeft op zijn woorden te letten, zegt de ander vooral voor zichzelf in het stadion te zijn: “Als ik zing, dan zing ik - en dan houd ik geen rekening met een ander.” Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, laat de film zien.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Naast het optekenen van de ervaringen op en rondom het veld, stelt de film ook het (probleem van het) juridisch aanvechten van discriminatie aan de kaak, alsook de gigantische kloof tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. Het levert een indringend en ontluisterend beeld van de Nederlandse voetbalcultuur op. 

Humberto Tan

Humberto Tan is voorzitter van de commissie Mijnals, een organisatie die racisme en discriminatie in het voetbal aankaart en aanpakt. Vanuit die positie en vanwege zijn bevlogenheid met het onderwerp is Tan betrokken bij de film als interviewer:

"Ik heb meegewerkt aan deze documentaire omdat ik de doelstelling ervan onderschrijf, namelijk aandacht vragen voor discriminatie in de breedste zin van het woord’’, aldus Humberto Tan.

Initiatief

De film is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. 

De film is onder leiding van No Pictures Please geproduceerd. Allemaal Gelijk? is  gratis te bekijken op www.veiligewedstrijd.nl, of direct hieronder.

Powered by Labrador CMS