Aidsepidemie groeit in steeds meer landen: bestrijding loopt vast

Leestijd: < 1 min

1,5 miljoen mensen raakten vorig jaar besmet met hiv. Ruim 650.000 mensen overleden aan de gevolgen van aids. In 45 landen liepen meer mensen hiv op dan in het jaar ervoor. De aidsepidemie loopt daar vast door ongelijkheid en discriminatie.

Het Aidsfonds publiceert jaarlijks een rapport rond Wereld Aids Dag op 1 december. Dit jaar is daarin te zien dat de aidsepidemie wereldwijd steeds minder snel krimpt. In Oost-Europa, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika is de epidemie de afgelopen tien jaar zelfs gegroeid. Ook in Azië en Latijns-Amerika nemen de infecties toe, terwijl hiv daar redelijk onder controle was.

Gebrek aan onderwijs

El Salvador is een van de landen waar hiv om zich heen grijpt. Het aantal infecties is in een jaar verdubbeld bij mannen die seks hebben met mannen. Onder transgender vrouwen is het aantal hiv-infecties acht keer groter dan het jaar ervoor. Dat komt volgens het Aidsfonds onder meer door stigmatisering.

Door een gebrek aan onderwijs en voorlichting is de toename van hiv-infecties vooral zichtbaar onder jongeren van 15 tot 24 jaar. Meisjes en jonge vrouwen in de Afrikaanse Sahara worden extra getroffen: ze lopen drie keer meer kans op hiv dan jongens van die leeftijd.

Minder geld

Verder heeft corona een negatief effect gehad op de bestrijding van hiv en aids. Geld dat hiervoor zou worden ingezet, ging naar de bestrijding van Covid-19 en de economische gevolgen van de pandemie.

Daarbij noteert het Aidsfonds dat er sowieso minder geld vrijkomt voor aidsbestrijding. Het Global Fund, een wereldfonds dat hiv, tbc en malaria bestrijdt, riep internationale donoren op de bijdrage te verhogen met 30 procent. Sommige landen deden dat, de Nederlandse regering verhoogde haar bijdrage met 15 procent.

PrEP

Het Aidsfonds benadrukt dat niemand nog hoeft te overlijden aan aids. Er is medicatie en er bestaan preventieve middelen als PrEP. Twee weken geleden bleek nog hoe effectief dit middel is: in Nederland daalt het aantal hiv-diagnoses snel onder mannen die seks hebben met mannen, al heeft nog lang niet iedereen toegang tot het middel.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS