Acteur Billy Porter vertelt voor het eerst over zijn hiv-diagnose

“Mijn moeder mocht het niet weten”

Leestijd: < 1 min

In een essay heeft Pose-acteur Billy Porter voor het eerst verteld over zijn hiv-diagnose. “Waar ik vandaan kom, wordt hiv gezien als een straf van God. Ik heb me er jarenlang voor geschaamd, maar nu wil ik erover praten.”

Billy Porter heeft een essay geschreven voor The Hollywood Reporter waarin hij voor het eerst vertelt over zijn leven met hiv. Hij kreeg de diagnose in juni 2007, enkele maanden nadat diabetes type 2 bij hem was vastgesteld. Hij heeft er veertien jaar lang over gezwegen, maar nu wil hij erover praten. “Waar ik vandaan kom, wordt hiv gezien als een straf van God. Ik kom uit een zeer christelijke familie. Lange tijd wist iedereen die het moest weten van mijn hiv – behalve mijn moeder.”

Discriminatie

Porter verzweeg zijn status om zijn carrière niet in gevaar te brengen. “Ik probeerde mijn leven en carrière op te bouwen, en wist niet zeker of dat zou lukken als de verkeerde mensen erachter kwamen dat ik hiv-positief ben. Het zou zomaar weer een nieuwe manier kunnen worden om mij te discrimineren – en in dit vak gebeurt dat al vaak genoeg. Dus progeerde ik er zo weinig mogelijk aan te denken.”

De acteur probeerde het te blokkeren. “Maar van de quarantaineperiode heb ik een hoop geleerd. Iedereen moest verplicht stilzitten en zwijgen.” Porter schrijft dat hij en zijn man Adam Smith een huis hadden gehuurd in Long Island, aan het begin van de coronacrisis. Dit om zichzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus. Het gaf hem de tijd om na te denken over de trauma’s in zijn leven en hiermee om te gaan.

Therapie

Porter schrijft dat hij al sinds zijn 25e jaar in therapie is, en dat daar sinds kort ook traumatherapie bij is gekomen om het misbruik door zijn stiefvader te verwerken. “Van mijn zevende tot mijn twaalfde ben ik misbruikt, en op mijn zestiende beleefde ik mijn coming-out op het hoogtepunt van de aidscrisis.” Hij vertelt dat hij dit trauma lange tijd zijn drijfveer was om te komen waar hij nu is. “Als artiest ben ik dankbaar dat ik de kansen heb gekregen om al mijn ‘shit’ te verwerken.”

In Pose speelt Porter het personage Pray Tell, die in de serie ook hiv-positief is. Het hielp de acteur bij het proces van verwerking. Op de laatste opnamedag van Pose besloot hij zijn moeder te bellen en haar de waarheid te vertellen. Zij reageerde hartverwarmend, aldus Porter: “Ze zei: heb je hier echt veertien jaar mee rondgelopen? Zoiets moet je nooit meer doen. Ik ben je moeder, wat er ook gebeurt. Ik hou van jou.”

Plezier

Nu zijn moeder het weet, wil Porter niet langer in de angst leven dat er mensen rondlopen in de entertainmentindustrie die zijn status veroordelen. “Het maakt me niet uit wat mensen zeggen. Je accepteert me of je laat me simpelweg met rust.”

Intussen voelt Porter weer het plezier van zijn werk. “Een van de effecten van een trauma is dat je nergens plezier aan beleeft. Dat lukt mij nu wel weer.”

Cinderella

Binnenkort is Porter te zien als goede fee in de verfilming van Cinderella. Ook werkt hij aan nieuwe muziek en zijn memoires. Tot slot is hij bezig met het tienerdrama What If, waarin de transgender TikTok-ster Yasmin Finney de hoofdrol speelt. En dan is hij momenteel óók nog te zien in het staartje van het laatste seizoen van Pose.

Powered by Labrador CMS