Achterhoek Pride: haken en breien in regenboogkleuren

Leestijd: < 1 min

Deze maand is het Achterhoek Pride. Twee buurvrouwen uit Neede, Gerdi en Rieta, haken sjaals in de kleuren van de regenboog, die ze willen aanbieden tijdens Coming Out Day op 11 oktober. Aanhaken kan op vrijdag 17 en 25 juni, wie wil komen breien is ook van harte welkom.

Achterhoek Pride is een initiatief van de klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk. Een maand lang wordt gevierd hoe mooi, divers en kleurrijk de Achterhoek is.

Op zoek naar verbinding

Een van de opvallendste evenementen tijdens Achterhoek Pride is het initiatief van Gerdi en Rieta, twee buurvrouwen uit Neede: ze haken sjaals en iedereen mag meedoen.

Aan Tubantia vertelt Rieta: “Door met elkaar te haken maken we zichtbaar dat Berkelland een Regenbooggemeente is. In Neede zijn de haaksters te vinden op locaties waar we trots op zijn. Op deze manier zoeken we verbinding. Het idee is dat straks inwoners vol trots laten zien wie en wat ze zijn met de creaties gemaakt door de haaksters.”

Bijeenkomsten

Wie wil, kan aanhaken op vrijdag 17 juni om 14.00 uur in het Filter Natuurpark Kronenkamp en 25 juni ook om 14.00 uur in Trefpunt – Speeltuin de Berg. 

Deelnemers zorgen zelf voor het garen en de juiste haaknaald. Ook het patroon voor je sjaal bepaal jezelf, maar de buurvrouwen hebben ook patronen beschikbaar.

Breien mag ook

Overigens mag iedereen ook zelf weten wat ze haken, dat hoeft niet per se een sjaal te zijn. Sterker nog: wie liever wil breien, is ook van harte welkom. “Natuurlijk mag er ook gebreid worden”, vertelt Rieta.

“Want met onze activiteit sluiten we niemand uit. Wil je bijvoorbeeld liever sokken of een muts breien? Prima. Als je maar de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars gebruikt voor jouw creaties.”

Coming Out Day

Het idee is om alle creaties op 11 oktober tijdens Coming Out Day aan te bieden aan onder andere de gemeenteraad. Ook krijgen scholen, zorgcentra, huisartsen en de kinderopvang een deel van de creaties, om zo met elkaar te zien dat Berkelland een Regenbooggemeente is.

Programma

Het complete programma van Achterhoek Pride is te vinden op de website. Wil je meer weten van Gerdi en Rieta? Maar die laatste dan via rietavanderlinde@kpnmail.nl.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS