Aantal hiv-diagnoses opnieuw gedaald, effecten PrEP te zien

Leestijd: < 1 min

Net als in voorgaande jaren is het aantal hiv-diagnoses in 2021 gedaald. Bovendien is voor het eerst het effect te zien van PrEP, het middel dat groepen met een verhoogd risico op hiv kunnen slikken ter voorkoming van een hiv-infectie.

In 2020 werd het aantal nieuwe diagnoses in eerste instantie geschat op 411, maar later bijgesteld naar zo’n 450. In 2021 kregen naar schatting 427 mensen de diagnose hiv.

Cijfer kan nog veranderen

Dit zijn cijfers van Stichting HIV Monitoring (SHM). Voor het jaarlijkse rapport maakt de stichting altijd een schatting, omdat een diagnose niet altijd direct aan de stichting wordt doorgegeven. Het cijfer voor 2021 kan dus ook nog veranderen.

Van de 427 diagnoses uit 2021 ging het in 250 gevallen om mannen die seks hebben met mannen. In 105 gevallen ging het om andere mannen en 72 vrouwen kregen een diagnose. In totaal overleden vorig jaar dertien mensen aan de gevolgen van aids, de ziekte die door hiv wordt veroorzaakt.

PrEP beschermt adequaat

In 2021 was een sterke daling te zien van het aantal recente infecties bij mannen die seks hebben met mannen. SHM schrijft dat toe aan het gebruik van PrEP. Infectioloog Marc van der Valk licht toe aan Het Parool: “Een deel van de mensen die in het verleden met een vroege hiv-infectie in de zorg zouden zijn terechtgekomen, wordt nu adequaat door PrEP beschermd.”

Volgens de stichting kan nog niet iedereen die dat wil daadwerkelijk aan PrEP beginnen. Van de mensen die tussen 2018 en mei dit jaar hiv kregen, was van 660 bekend dat ze geen PrEP hadden gebruikt. 44 mensen gaven aan dat ze het middel wel hadden willen gebruiken, maar er geen toegang toe hadden. Vier personen stonden op een wachtlijst.

Geen informatie

Van der Valk zegt dat het werkelijke aantal mensen dat hiv opliep terwijl ze PrEP hadden willen gebruiken, mogelijk hoger ligt. Dit omdat niet iedereen met een hiv-diagnose bekend is met informatie over PrEP-gebruik.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS