5 x queer op Oerol Festival 2023

Van visueel circus tot funky storytelling

Leestijd: < 1 min

Van 9 tot en met 18 juni kunnen theater- en muziekliefhebbers hun culturele hart weer ophalen tijdens Oerol Festival op Terschelling. Ook deze editie wordt voorzien van een nodig queer sausje. Vijf tips van onze redactie.

Garywelt

Wie op zoek is naar een visuele traktatie, moet zeker een bezoekje brengen aan Breaking The Bias van Gerdien van Halteren, ook wel bekend als Garywelt. Met flitsende reclamezuilen, cheesy slogans en kaleidoscopische visuals eist Garywelt de aandacht voor de vooroordelen en mythes die heersen rondom bi+-seksualiteit. Persoonlijke anekdotes, wetenschappelijk onderzoek en opzwepende humor, alles komt samen in deze audiovisuele installatie.

Babs

Deze producer en naar eigen zeggen ‘pop-rapper’ geeft het nodige tegengas in een door mannen gedomineerde muziekscene. In korte tijd pompte zij er tien singles en twee ep’s uit, speelde ze op een vol Malieveld en maakte ze haar mainstagedebuut tijdens Rotterdam Pride. Onlangs gaf ze ook een knallend optreden tijdens de vijfde editie van de Winq Diversity Awards. Geniet van haar unieke combinatie van dance drums, melodische rap en funky akkoorden met een vrolijke popsmaak, waar het draait om het verhaal. Stilzitten is geen optie.

ChelseaBoy

Wie nog steeds niet begrijpt dat drag een kunstvorm is, is duidelijk nog nooit naar een show van ChelseaBoy geweest. In ChelseaBoy’s Circus versmelt deze Drag Race Holland-ster elementen als drag, dansen, steltlopen en storytelling tot een spetterend spektakel waarin verbinding, vrijheid en expressie centraal staan. Dát is ChelseaBoy.

BOG 2. & Het Zuidelijk Toneel

Theatercollectie BOG. besloot tien jaar geleden elk decennium een voorstelling te maken over het leven. Dit jaar is het tijd voor deel twee: nu als dertigers. Op exact dezelfde plek op Terschelling, maar in een veranderde wereld, met verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven. Een nieuwe poging het leven te herstructureren – een muzikale, talige voorstelling – neemt je mee in de veelheid van het bestaan.

Doppelgang

Last, but certainly not least, staan tweelingbroers Sander en Maurice de Graaf van Doppelgang op het programma. Zij sluiten voor het tweede jaar op rij het festival af met hun iconische en verleidelijke mix van house, acid en disco. Deze twee weten sinds 2011 de harten van de (internationale) clubscene-liefhebbers te veroveren.

Extra tip voor de beginnelingen: De Cultuurvlogger

Ga je voor het eerst naar Oerol Festival en weet je niet waar je in vredesnaam moet beginnen? Marco Dreijer is je redder in nood. Hij laat je alle ins en outs zien – hij houdt nog net niet je hand vast – en zorgt voor een onvergetelijke eerste Oerol-ervaring. Van bootovertocht tot slapen op de camping, tot het nabespreken van een voorstelling. Kijk voor meer informatie op decultuurvlogger.com.

Tickets

Met een festivalbandje (42,50 euro in de online voorverkoop) heb je 10 dagen lang toegang tot voorstellingen*, Expedities en het bruisende Festivalhart de Deining. Dit jaar zijn er ook dagbandjes te koop à 17,50 euro in de online voorverkoop. Op oerol.nl vind je alle tickets.

*Naast een festivalbandje heb je ook een ticket nodig voor de betreffende voorstelling.

Hoofdbeeld: ChelseaBoy

Powered by Labrador CMS