2022: veel meer lhbtq-personages in Amerikaanse films

Leestijd: < 1 min

Van de 350 films die de tien grootste Amerikaanse distributeurs in 2022 hebben uitgebracht, hadden 100 films minstens één lhbtq-personage, oftewel 28,5% van alle films. Dit heeft GLAAD berekend. Volgens de mediabelangenorganisatie is dit het hoogste aantal in de elf jaar dat GLAAD de analyse uitvoert.

In totaal telde GLAAD 292 lhbtq-personages in 100 van de 350 films die zijn uitgebracht door de tien grootste Amerikaanse distributeurs. Van die 292 personages waren er 117 van kleur, wat neerkomt op 40%. Overigens tekent de organisatie hierbij aan dat van die 292 lhbtq-personages de helft niet langer dan vijf minuten in beeld was.

Nog meer cijfers

Nog meer cijfers: van die 292 personages waren er 163 man, 119 vrouw en 10 non-binair. Binnen de mannen waren er 6 transgender, binnen de vrouwen waren dat er 7. Van de 292 lhbtq-personages hadden 11 een handicap, ook een record maar nog steeds erg weinig, aldus GLAAD.

GLAAD heeft 350 film van de distributeurs A24, Amazon Studios, AppleTV+, Lionsgate, NBCUniversal, Netflix, Paramount Global, Sony Pictures Entertainment, The Walt Disney Company en Warner Bros. Discovery geanalyseerd. Drie daarvan zijn door GLAAD beoordeeld als ‘goed’: A24, Disney en NBCUniversal. In de elf jaar dat GLAAD de films analyseert, heeft nog geen enkele distributeur het predicaat ‘excellent’ gekregen.

Inclusieve storytelling

CEO en president van GLAAD Sarah Kate Ellis zegt in een toelichting: “Als we naar het volgende decennium kijken, moet Hollywood meer investeren in middelen en talent voor het verbeteren van inclusieve storytelling en marketing. Om er op die manier voor te zorgen dat de distributeurs de kracht van hun merk en platform gebruiken om als bondgenoot op te treden tegen discriminatie en haat. Uit onderzoek is gebleken dat zowel consumenten als werknemers dit graag willen zien.”

Ze voegde eraan toe: “In een tijd waarin de lhbtq-gemeenschap wordt geconfronteerd met ongekende culturele en politieke aanvallen, is het belangrijker dan ooit om filmstudio’s verantwoordelijk te houden voor de manier waarop onze gemeenschap op het witte doek wordt weergegeven.”

Getalenteerde schrijvers

Ellis besluit: “De lhbtq-personages en -verhalen zouden niet kunnen bestaan zonder het werk van getalenteerde schrijvers, acteurs, regisseurs en medewerkers op alle niveaus, die met hun inspanningen een bijdrage leveren aan het vertellen van eerlijke verhalen die een integraal onderdeel zijn van del hbtq-beweging.”

Bron: PinkNews / Coverbeeld: Bros

Powered by Labrador CMS