18-jarige Zander maakt vuist tegen ‘Don’t Say Gay’-wet in Florida

Nadat schoolleiding zijn microfoon dreigde uit te zetten

Leestijd: < 1 min

Nadat de schoolleiding had gedreigd zijn microfoon uit te zetten als de 18-jarige Zander Moritz het woord ‘gay’ in de mond zou nemen, draaide hij daar creatief omheen: hij zette zijn weelderige krullen in als metafoor en maakte zo alsnog zijn punt.

In de Verenigde Staten krijgt een conservatieve stroming langzaam de overhand. In sommige staten is het inmiddels bij wet verboden om jonge scholieren in klassen ‘bloot te stellen’ aan onderwerpen als homoseksualiteit en genderidentiteit. Zo ook in de zuidelijke staat Florida.

Metafoor

Op een high school in Florida is de 18-jarige Zander Moritz klassenoudste. Voorafgaand aan een speech die hij gaf omdat hij is geslaagd, kreeg hij te horen dat zijn microfoon zou worden uitgezet als hij het woord ‘gay’ in de mond zou nemen. Zander sprak zich eerder uit tegen de wetgeving, en het was volgens de schoolleiding niet de bedoeling dat hij hier in zijn speech aandacht aan zou besteden.

Vervolgens gebruikte hij zijn krullende haar als metafoor. Hij zei: “Net als sommige anderen heb ik krullend haar. Met dank aan een docent ben ik in contact gekomen met andere mensen met krullend haar, die net als ik anders zijn. Nu durf ik er openlijk voor uit te komen dat ik krullend haar heb, en weet ik dat het niet iets is om verborgen te hoeven houden.

Openlijk jezelf zijn

Op South Florida Gay News is te lezen waarom hij zich uitspreekt tegen de ‘Don’t Say Gay’-wetgeving. Hij wil niet dat anderen hem het zwijgen op kunnen leggen en hij wil openlijk zichzelf kunnen zijn, ook op school.

Hij is niet de enige scholier die een vuist maakt. In maart protesteerden scholieren van de Lyman High School met regenboogvlaggen. Op zijn Instagram-account vertelt Zander dat ook hij een protest wilde organiseren, maar dat is door zijn school in de kiem gesmoord.

Bekijk hier een fragment van de speech van Zander Moritz.

Powered by Labrador CMS