Gaymers unite!

10 opvallende ga(y)mes

Tien games met een gay tintje

Leestijd: < 1 min

LHBTQ-personages in videogames komen gelukkig steeds vaker voor. Recent kwam Soldier: 76, een personage uit Blizzard’s shooter Overwatch uit de kast in een short story over de achtergrond van het personage. Blizzard is niet de eerste game developer die hun videogames een roze tintje geeft. Wij vonden er 10.

Spoiler alert: dit artikel benoemt een aantal gebeurtenissen uit de verhalen van deze videogames.

The Sims

Het is al sinds 2000 mogelijk om jouw familieleden in The Sims met Jan en alleman te laten flirten. Met de speelbare karakters kun je enorm de romanticus uithangen in het park, de bar, het winkelcentrum of het strand. Maak je vooral geen zorgen over de geaardheid van andere sims, want zolang je de goede dingen zegt en doet, zal een andere sim altijd verliefd op je worden. Niet twijfelen aan jezelf, want sims vallen op je innerlijk.

Assassin’s Creed

Ondanks dat Assassin’s Creed voor een groot deel uit bloed en moord bestaat, is er gelukkig ook een plekje voor een roze laag. In vrijwel elke titel uit de Assassin’s Creed-serie zijn er LHBTQ-personages te vinden. In de eerste game wordt vermoed dat de vijand Abu’l Nuqoud homoseksueel is doordat hij de wang van een mannelijke bewaker streelt. Daarnaast beweert hij dat hij Gods wil niet kan dienen omdat God hem een verafschuwing vindt.
Daarnaast zijn Harlan Cunningham en Arend Schut een homoseksueel koppel die verbonden zijn door hun gemeenschappelijke ervaringen met homofobie. In het volgende deel van Assassin’s Creed verstuurt Arend Schut Cunningham een e-mail waarin hij vertelt dat hij op huwelijksreis is met zijn man, Harlan.

Abu'l Nuqoud in Assassin's Creed

Grand Theft Auto

Bij een gewelddadige game als Grand Theft Auto, een spel over criminaliteit, drugs en seks, zou je denken dat er wellicht geen ruimte is voor LHBTQ-gerelateerde content. De makers van Grand Theft Auto hebben op een grappige manier toch een gay tintje aan de game gegeven door bouwvakkers af en toe 'Y.M.C.A.' en 'In the Navy' [hits van de Village People - red.] te laten zeggen. Daarnaast refereert het spel aan homograppen die vaak over agenten worden gemaakt door de agenten af en toe dingen te laten roepen als “Drop the soap, honey” en “I’m on your ass, Daisy”. Hiermee bespotten de makers van GTA de mensen die homofobe grappen maken over politieagenten.

Stardew Valley

De populaire landbouw RPG Stardew Valley ging viraal bij release in 2016. Deze pixel-game heeft iets dat je in steeds meer andere games ziet: een romance systeem. In de game heb je de optie om, naast het onderhouden van jouw land met allerlei verschillende planten, relaties aan te gaan met bepaalde inwoners van het dorp. Uiteindelijk geeft de game je de mogelijkheid om te trouwen en samen te wonen met jouw favoriete personage. Eric Barone, de developer van de game, heeft er uiteraard ook aan gedacht om twee mannen of vrouwen met elkaar te kunnen laten trouwen.

Overwatch

Blizzard (het bedrijf achter bijvoorbeeld de grote MMORPG World of Warcraft) houdt van achtergrondverhalen voor elk personage in hun games. Soldier: 76, die recent uit de kast is gekomen, was niet het eerste LHBTQ-personage in de franchise. De makers van Overwatch beweerden al vroeg dat sommige personages een queer achtergrond zouden hebben, maar benoemden niet wie dat waren. In de eerste visual novel van Overwatch, die in december 2016 verscheen, werd duidelijk dat het iconische personage Tracer de kerst doorbracht met haar vriendin, Emily. Dit was een big deal voor de Overwatch fans, aangezien Tracer het gezicht is van de game.

Tracer, het iconische karakter uit Overwatch. Still uit "Alive".

Mortal Kombat X

Voor een bruut vechtspel als Mortal Kombat zou je verwachten dat er puur gefocust wordt op de actie in het spel. Toch wordt er in de verhaallijn van het spel duidelijk dat Kung Jin, een van de personages, homoseksueel is. Zo spreekt het personage Raiden hem toe met de bemoedigende woorden: “Ze geven alleen om wat zich in je hart bevindt. Niet aan wie je jouw hart geeft”. Na speculatie van fans over de geaardheid van Kung Jin, bevestigt de cinematic director van het spel dat hij inderdaad homoseksueel is.

League of Legends

League of Legends is al lange tijd de grootste Esport game in de gamewereld. Ondanks dat er al langer geruchten de ronde deden over de vermoedelijke queer achtergrond van een aantal personages, was maker Riot Games aan de late kant met het eerste LHBTQ-personage in de Rift. Neeko, die eind 2018 in de game verscheen, was League of Legends’ eerste openlijke lesbische personage. Zo maakt zij flirterige opmerkingen wanneer zij de gedaante aanneemt van een ander vrouwelijk personage. Senior schrijver Matt Dunn, die het verhaal van Neeko schreef, bevestigde dat zij zich identificeert als lesbienne. Eerder bevestigde Riot Games dat het personage Varus een gay icoon is, maar zijn eigen geaardheid is nooit bevestigd.

She doesn’t “seem to”, Neeko *does* like female champions more than male champions. Neeko identifies as a lesbian.

Dragon Age

De Dragon Age-serie heeft momenteel de meeste LHBTQ-personages in een video game zitten. Personages kunnen relaties aangaan met een van de vier metgezellen, en er zijn enorm veel LHBTQ-personages in de game die al dan niet iets toevoegen aan het spel.

Life is Strange

In de indie game Life is Strange volg je het bizarre verhaal van Max Caulfield, waarbij de beslissingen die je in het spel maakt het verleden, heden en de toekomst beïnvloeden. Door tijdens het spel bepaalde keuzes te maken beleef je mogelijk een romantisch einde tussen Max en haar beste vriendin Chloë Price. In de prequel van Life is Strange wordt ook duidelijk dat Chloë ook een relatie had met haar andere beste vriendin, Rachel Amber.

Fallout

Vooral Fallout 2 en Fallout 3 hebben ten opzichte van de andere games veel verschillende LHBTQ-personages in de game verwerkt. Zo vormen de mannen Flak en Shrapnel een stel dat samen ook een winkeltje runt. Een personage uit een andere stad noemt Flak een ‘old queen’. In een ander deel krijg je de mogelijkheid om jouw mannelijke koerier homoseksueel te maken met een karaktereigenschap, waarbij hij, volgens gay stereotypes, beter de toestand van de anders stomme metgezel Christine begrijpt. In het laatste deel van Fallout is het, net als in Stardew Valley en Dragon Age, mogelijk om een relatie aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht als jouw personage.

Headerfoto: Mateo Vrbnjak

Powered by Labrador CMS