powered by volvo

Janey Jacké voor een Volvo XC 90

Zwoel en zweterig: de magie van clubtempel Adonis

Naar Lowlands met Janey Jacké

Leestijd: 3 min

Adonis, de queer discotempel van Lowlands, vierde zijn eerste lustrum met een XXL-editie. Winq reed met stage host Janey Jacké in een Volvo XC90 Recharge elektrisch van Amsterdam naar Biddinghuizen. “In de Adonis gutst het zweet van het plafond: it’s literally raining men.”

In totaal is dj en programmeur Thijs Weijland al zo’n vijftien jaar actief voor Lowlands, maar in 2017 kwam hij tot de conclusie dat een van de belangrijkste festivals van Nederland iets miste: een specifieke queer plek. “Met Adonis besloten we een gat te vullen dat allang gevuld had moeten zijn – woordgrap!”

oorsprong van disco

Met de Adonis wil Weijland niet alleen een waanzinnig feest neerzetten, maar ook laten zien waar het nachtleven dat wij nu kennen zijn wortels heeft. “Dat zit ’m in de aankleding en de muziekkeuze. Denk: discoballen, glitters, dragqueens, pruiken en alleen maar liedjes over liefde. Veel van de nachtcultuur van nu ontstond in de jaren zeventig in de black queer community, tijdens het discotijdperk. Die geschiedenis hebben wij als startpunt genomen.”

van schuur tot tempel

De eerste editie begon Team Adonis heel klein. Thijs: “Het was echt een experiment. We begonnen in een soort schuurtje waar een kleine 150 man in paste. Inmiddels staan we in een tent die ruimte heeft voor zo’n 700 mensen en het is elke nacht zo vol dat het zweet van het plafond gutst. It’s literally raining men.”

Janey met partner/personal driver Mauro.
Janey met partner/personal driver Mauro.

what happens in adonis...

Van vrijdag tot zondag staat iedere nacht een meterslange rij voor de Adonis. Waarom de discotempel zo’n aanzuigende werking heeft? Thijs: “Een praktische reden is volgens mij dat alle tenten op Lowlands open zijn – je kunt even binnenlopen, kijken en weer weg – behalve die van ons. Je weet dus niet wat er bij ons binnen gebeurt. Inmiddels zijn er natuurlijk wel wat filmpjes en foto’s te vinden, maar dat mysterie blijft na vijf jaar nog steeds trekken.”

veilig pootjebaden

In de Adonis is iedereen welkom. “Als je je maar gedraagt”, aldus Thijs. “Voor pak ’m beet tachtig procent is Lowlands toch een hetero festival, maar we hebben hier geen incidenten en weten voor alle bezoekers een veilige plek te creëren, mede omdat we ons beveiligingspersoneel heel goed briefen. Voor veel mensen zijn wij een veilige en feestelijke plek om kennis te maken met hoeveel pracht en praal de queer community te bieden heeft.”

Janey Jacké
Janey in actie in de adonis.

stage mothers

Om het eerste lustrum van de Adonis goed te vieren, nodigde Thijs deze editie elke avond een andere stage host uit. “Op vrijdag was dat Envy Peru – wie kent haar niet – die ik er al vanaf de eerste editie bij probeerde te krijgen. Ze zou er alleen vrijdagavond zijn, maar het is inmiddels zondag en ze is er nog steeds. Op zaterdag hadden we Amber Vineyard, mother of the House of Vineyard en de zondag sluiten we af met Janey Jacké, onder meer bekend van Drag Race Holland.”

terug in het nest

Janey en Thijs werkten jaren terug al samen voor het feest Sandwich in queerclub NYX in Amsterdam. Janey: “Ik heb twee keer eerder in de Adonis gestaan als performer en sindsdien is het feest alleen maar groter en groter geworden. Vanavond ben ik terug in het nest, maar dit keer als host. Ik zal zelf ook een heerlijk disconummer van Aretha Franklin playbacken. Ik kan niet wachten. Ik hou ervan: het is hier elk jaar één dikke gezellige boel.”

Janey Jacke met koffer voor een volvo auto
De XC90 biedt genoeg laadruimte voor een vrachtlading pruiken en jurken.

ongeëvenaarde impact

De afgelopen jaren ontving Thijs veel positieve reacties, onder meer van mensen die aangaven na een bezoekje uit de kast te zijn gekomen naar vrienden en familie. “Maar het allerliefste bericht – als ik erover vertel krijg ik weer kippenvel – was van een jongen van 18 die als minderjarige voor het eerst naar Lowlands was geweest met zijn vader. Hij wilde toen al naar de Adonis, maar zijn vader vond ’m daar net iets te jong voor. Een paar jaar later, toen-ie nét 18 was, is-ie alsnog gegaan. Het was zijn eerste queer uitgaanservaring en hij liet ons in een DM weten dat we zijn leven hadden veranderd. Ik werk al zo’n twintig jaar in het nachtleven en heb fantastische dingen mogen doen, maar de impact die ik hier soms ervaar is ongeëvenaard.”

Volvo XC90 recharge
Volvo XC90 recharge.

comfortabele koets

Een vakantie, een verhuizing, een ritje naar een gig met drag royalty en een vrachtlading pruiken en jurken: met de Volvo XC90 Recharge doe je het in stijl. Deze plug-in hybride koets telt zeven zitplaatsen en heeft minimaal 640 liter (met de achterbank in normale positie) en maximaal 1816 liter bagageruimte. De actieradius van 70km puur elektrisch bereik was voor Winq precies genoeg om met Janey Jacké van Amsterdam naar Biddinghuizen te rijden en met de 6,4 kW 2-fasen boordlader laadden we de batterij in 3 uur op van 0 naar 100 procent. Moeizaam inparkeren behoort door de 360°-camera definitief tot het verleden en met het Bowers & Wilkins audiosysteem begon de preparty al onderweg. Kers op de taart: vlak voordat Janey het podium op ging, kon ze zich samen met partner Mauro nog even laten masseren door de voorstoelen. volvocars.nlPowered by Labrador CMS