Zutphen Pride 2024

Zutphen viert opnieuw Pride: bekijk hier het volledige programma

Met een Pride Walk, een festival, bingo en nog veel meer

Leestijd: 2 min

Na een succesvolle eerste editie is Zutphen Pride in juni terug met een bomvol programma: meerdere dagen, meerdere locaties en veel mooie activiteiten. Met een Pride Walk, een festival met stand-up comedy en een muzikale bingo. Maar dat is lang niet alles, bekijk hier het programma. 

De tweede editie van Zutphen Pride heeft als thema 'verbinding' en dat is onder andere zichtbaar in de samenwerking met ondernemers en verschillende culturele partijen in de stad. "De grote opkomst tijdens de eerste editie was voor ons een teken dat we nog groter konden dromen", vertelt Erwin Vogelaar van Zutphen Pride. "En zo kunnen we hopelijk nog meer mensen bereiken." 

Op zaterdag 8 juni wordt er om 16:15 uur verzameld op het stadhuisplein. Daar start na enkele inspirerende toespraken de Pride Walk. Met deze kleurrijke wandeltocht door het centrum van Zutphen laat de lhbtiq+-gemeenschap zichzelf zien. Ter voorbereiding op de Pride Walk, biedt Musea Zutphen ruimte om spandoeken te maken. 

pride festival

's Avonds is Het Koelhuis de locatie voor het Pride Festival, met een divers programma vol vermaak, inspiratie en ruimte voor ontmoeting en gesprek. Onder andere verzorgt Pride Comedy een uur stand-up met komieken uit de lhbtiq+-gemeenschap, leidt dragqueen Rose Murphy een muzikale bingo en interviewt burgemeester Wimar Jaeger politica Lisa van Ginneken. Queer rapper King Faisel sluit samen met dansers de dag af met een spetterend optreden. 

Het Koelhuis is de hele avond verder de plek voor een drankje, wat te eten, te dansen en andere gezellige activiteiten. Doorlopend is een informatiemarkt te bekijken, kunst te koop en mag je ook absoluut de foto-expositie Queer in Zutphen niet missen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. 

docu, film, theater

In het Luxor Theater kun je zaterdagochtend tegen betaling naar de documentaire Waves of Burlesque kijken, en 's middags naar de film Stage Mother. In de tuin van Dat Bolwerck stap je in de theatrale ervaring Queertopia, een conversiemachine waar je hoe dan ook queer uit komt. 

In de Martinuskerk te Warnsveld wordt een Pride Kerkdienst gehouden. Aanwezigen wandelen na afloop richting het centrum om zich aan te sluiten bij de Pride Walk. 

trots

"De eerste editie van Zutphen Pride was een groot feest en dit jaar belooft nog groter te worden", zegt Dinian van de Weghe, voorzitter COC Deventer en omstreken. "We zijn weer trots op de initiatieven vanuit de inwoners van Zutphen zelf en trots dat we weer mee mogen denken en werken aan de tweede editie van Zutphen Pride." 

"We organiseren Zutphen Pride met een kleine groep vrijwilligers", vertelt Vogelaar. "Dat is hard werken, maar we doen het graag omdat we hierin geloven. We zetten niet alleen iets leuks neer, maar weten ook hoe belangrijk het is." 

t-shirts

Omdat de organisatie vorig jaar veel vragen kreeg over Zutphen Pride-t-shirts, bestaat dit jaar de mogelijkheid om t-shirts te bestellen. Meer informatie daarover en updates over het programma zijn te vinden op website Zutphenpride.nl.

Powered by Labrador CMS