Aids Memorial Londen

Zo ziet het nieuwe Aids Memorial in Londen eruit

Leestijd: 1 min

De Britse kunstenaar Anya Gallacio heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het nieuwe Aids Memorial in Londen. Het kunstwerk wordt vlakbij het Middlesex Hospital geplaatst, het ziekenhuis waar de eerste zorg voor hiv- en aidspatiënten werd ingericht. Dit was ook het ziekenhuis waar prinses Diana de hand schudde van een aidspatiënt.

Een aantal kunstenaars was gevraagd om mee te doen aan een ontwerpwedstrijd voor het eerste permanente Aids Memorial in Londen. Op 12 juni heeft AIDS Memory UK, de organisatie achter de Memorial, Anya Gallacio’s ontwerp uitverkoren. Het kunstwerk wordt gerealiseerd in South Crescent, Store Street vlakbij het Middlesex Hospital. Dit ziekenhuis had de eerste afdeling waar mensen werden behandeld met hiv en aids.

holle boom 

Het monument krijgt de vorm van een omgevallen boom waar de kern is uitgehaald en er vlak naast wordt gezet. De holle ruimte nodigt bezoekers uit tot interactie met het monument en dient tegelijkertijd als herinnering aan degenen die verloren zijn gegaan door hiv en aids.

Aids Memorial Londen

Naar verwachting zal het monument in 2027 worden onthuld. AIDS Memory UK zal in de tussentijd evenementen organiseren en projecten ontwikkelen om geld in te zamelen. Eerder was al een bedrag van 130.000 pond toegezegd door Sadiq Khan, burgemeester van Londen.

eerbetoon 

Gallaccio staat bekend om het creëren van locatiespecifieke installaties met behulp van organische materialen. Ze werd gekozen door een jury uit een shortlist van vijf personen, waaronder ook Ryan Gander, Harold Offeh, Shahpour Pouyan en Diana Puntar.

Ash Kotak, oprichter van AIDS Memory UK, vertelt: “Dit is het moment om samen geld in te zamelen en dit belangrijke nieuwe openbare kunstwerk te bouwen. Het zal ons allemaal overleven en een eerbetoon zijn aan het tijdperk waarin we leven met hiv en Aids, waarbij we doorvechten tot het einde.”

video's 

Bekijk hieronder de video met de presentatie van Gallacio en een video met het idee voor het Aids Memorial.

Powered by Labrador CMS