WorldPride én EuroGames: deze zomer samen in Kopenhagen en Malmö

Interview Director of Human Rights Aron le Fèvre

Leestijd: < 1 min

Van 10 tot 22 augustus vinden in Kopenhagen en Malmö de WorldPride én de EuroGames plaats in een gecombineerd evenement. Director of Human Rights Aron le Fèvre is zich bewust van het belang hiervan: “Ook bij ons worden koppels van gelijk geslacht nog steeds bespuugd en uitgescholden.”

Copenhagen 2021
Pride in Kopenhagen. Foto: Anders Jung.

“Denemarken, Zweden en Nederland zijn landen die bekend staan om hun progressieve houding en lange geschiedenis ten opzichte van diversiteit en lhbtq-inclusie. COC Nederland en LGBT+ Danmark zijn de twee oudste LHBTI+ Organisaties ter wereld en lhbtq-personen zijn, over het algemeen, in deze landen goed zichtbaar in de meeste onderdelen van ons dagelijks leven zoals bijvoorbeeld in cultuur, sport en onderwijs.”

“WorldPride EuroGames betekenen voor velen een periode van sporten en feesten, trots op wie we zijn en wat we kunnen. Openluchtconcerten, de Pride-parade, kunst & cultuur en dansen tot de zon op komt, geen slecht idee toch? Ik denk dat we het nu allemaal meer kunnen gebruiken dan ooit! Steden als New York, Madrid en Londen zijn ons voorgegaan en Sydney zal in 2023 WorldPride voor het eerst naar het zuidelijk halfrond brengen. Ik heb de hoop dat landen als Zuid-Afrika en Brazilië spoedig zullen volgen. De vraag is, of we dit soort evenementen eigenlijk nog wel nodig hebben? Hebben we niet al bereikt wat we willen?”

“Openluchtconcerten, de Pride-parade, kunst & cultuur en dansen tot de zon op komt, geen slecht idee toch?”

Copenhagen 2021
Aron, voor het Deense parlement. Foto: Camilla Engelby.

“Laten we kort teruggaan naar de bron en niet vergeten wat de initiële reden voor deze evenementen was. Pride is begonnen als protest tegen wereldwijde lhbtq-oppressie en het is tot op heden ook in onze landen nog steeds niet makkelijk om ‘uit de kast te zijn/komen’ in een significant deel van de sporten, laat staan (professioneel) deel te nemen aan een sport als je onderdeel uitmaakt van de transgender of interseks gemeenschap. Helaas worden ook bij ons nog steeds koppels van gelijk geslacht bespuugd en uitgescholden omdat ze hand in hand lopen en worden kinderen die ‘anders’ zijn of twee of meer ouders van gelijk geslacht hebben nog steeds gepest.”

Copenhagen 2021
Pride in Kopenhagen. Foto: Copenhagen Pride.

Nog zó veel te doen
“Zichtbaarheid en acceptie zijn essentieel maar absoluut niet vanzelfsprekend in een groot deel van de wereld. In ongeveer zeventig landen kan onze gemeenschap zelfs nog steeds strafrechtelijk worden veroordeeld voor het onderhouden van relaties tussen personen van gelijk geslacht, waaronder een mogelijke doodstraf in twaalf landen waaronder Iran. lhbtq-asielzoekers die naar onze landen vluchten met de hoop op een beter leven laten huis en haard absoluut niet zomaar achter. Daarnaast zijn zogenoemde conversion therapies tot op heden slechts verboden in een handvol landen en worden in het bijzonder jongeren voor het leven getekend door deze praktijken onder het mom van genezing. Ook worden over de hele wereld nog steeds lichamen van interseks-minderjarigen zonder hun inspraak operatief ‘gecorrigeerd’ omdat hun lichamen niet voldoet aan de standaard man/vrouw percepties. Laten we daarom niet vergeten een stem en gezicht te blijven geven aan diegenen die slachtoffer zijn van discriminatie, ‘genezings- en correctiepraktijken’ en haat.”

Copenhagen 2021
Eurogames in Kopenhagen. Foto: Pierre Mangez.

“Wij zijn positief gestemd dat we in augustus weer samen kunnen vieren wat we bereikt hebben, samen kunnen sporten, dansen en kunnen drinken op het leven. Het is een moeilijke tijd voor ons allen, wat ons meer dan ooit heeft doen inzien hoeveel de vrijheid ons waard is, laten we niet vergeten dit te koesteren en uit te dragen tijdens Copenhagen 2021 WorldPride EuroGames in Copenhagen en Malmö.”

Voor meer informatie en het programma: klik hier!

Copenhagen 2021
Pride in Kopenhagen. Foto: Rikke Høyen.
Powered by Labrador CMS