onderzoek

Winqs Grote Cosmetische Ingreep Onderzoek: de resultaten

"Onderhoud is het toverwoord"

Leestijd: < 1 min

Je kunt prima eerlijk over een cosmetische ingreep vertellen op een date, blijkt uit Winqs Grote Cosmetische Ingreep Onderzoek. Maar vóór je dertigste naar een kliniek lijkt nog een taboe te zijn.

In augustus deden enkele honderden mannen mee aan ons onderzoek naar cosmetische ingrepen. Winq wil graag weten in hoeverre dit onderwerp leeft, ook omdat je hier meer over kunt lezen in de komende edities van ons magazine.

Het onderzoek schopt soms een open deur in – 75 procent vindt het belangrijk om er iedere dag goed uit te zien – maar leverde ook enkele interessante resultaten op. Zo geven wij ons uiterlijk een 7; zowel ons gezicht als ons lichaam scoren in onze eigen ogen een mooie voldoende. Slechts 19,1 procent geeft zijn eigen lichaam een onvoldoende. Opmerkelijk: één persoon geeft zichzelf een 1 en drie mensen belonen zichzelf met een 10.

Cosmetische Ingreep Onderzoek Winq
Cosmetische Ingreep Onderzoek Winq

Wij belden met Marco van der Broeck, marketingmanager van Velthuis kliniek, een gerenommeerd instituut voor cosmetische behandelingen. “Dit onderwerp vinden steeds meer mannen belangrijk, maar ze zijn dan wel vaak terughoudend over hoe ze zichzelf zien. Dat zeventje herken ik wel, dat is heel Nederlands. Binnen Velthuis kliniek wordt de discussie over het zelfbeeld steeds belangrijker. Wij hebben onlangs een test gedaan met een psycholoog, mensen ná de ingreep gesproken. Aandacht voor de mentale kant. Heeft de behandeling nu ook echt bijgedragen aan het zelfbeeld? Vaak is dat zo, maar wij willen ook oppassen dat mensen niet doorslaan. Als je één ding hebt gedaan, wil je vaak meer. Wij willen de focus leggen op wat allemaal al mooi is aan iemand. Wij zijn geen voorstander van gedaantewisselingen in onze kliniek.”

"Mensen denken pas na over een ingreep wanneer de eerste tekenen van het verval te zien zijn"

Sociale media-druk
Hoelang staat men ‘s ochtends voor de spiegel? Minder dan een kwartier, zegt 80 procent van de deelnemers. En voordat het bedtijd is, poetst bijna iedereen zijn tanden en gaat een derde nog even onder de douche. Ook een derde gebruikt een nachtcrème en 20 procent kiest voor een gezichtsmasker. Van der Broeck: “Mannen willen vooral dat hun huid netjes onderhouden wordt. Dat is vaak het meest minimale. Soms zien ze daarvoor ook weleens een huidcoach. Er komen veel huidaandoeningen voor, bijvoorbeeld door de zon. En de fronsrimpel is ook een veel voorkomende klacht. Onderhoud is het toverwoord. Mensen denken hier pas over na als de eerste tekenen van het verval te zien zijn. Het verbaast mij dat mensen niet eerder starten, niet eerder huid en gezicht behandelen. Langzaam verandert dat; jonge mensen dealen er nu steeds eerder mee. Onder druk van sociale media.” Het onderzoek laat gelijke resultaten zien: 93 procent kiest niet voor een behandeling vóór zijn dertigste en de helft daarvan ook niet voor zijn vijftigste.

Winq Grote Cosmetische Ingreep Onderzoek
Winq Grote Cosmetische Ingreep Onderzoek

Van alle ingrepen zijn botox en de ooglidcorrectie het populairst. Respectievelijk 28 en 51 procent overwegen deze ingrepen. Meer dan de helft van de mannen overweegt een ooglidcorrectie. Van der Broeck: “Die behandeling steekt met kop en schouders boven de andere uit. Het is een vrij laagdrempelige ingreep. Ik zie dat 8 procent zijn lippen zou willen opvullen. Waar de andere resultaten in lijn zijn met onze ervaringen met mannen, is dit wezenlijk anders: het zijn bij ons toch voornamelijk vrouwen die dit laten doen.”

"Het taboe op cosmetische ingrepen verdwijnt langzaam"

Tabee, taboe
“Er komen wel meer mannen dan een paar jaar geleden. Onduidelijk is of dat door onze eigen inspanning komt of doordat het steeds meer geaccepteerd wordt voor mannen om aandacht voor het uiterlijk te hebben. Je kunt overal je tanden laten bleken en er zijn bijvoorbeeld ook steeds meer waxbars. Het taboe verdwijnt langzaamaan. Ik heb zelf achttien jaar met een bloemkooloor gelopen, dat had ik ooit aan een onverhoedse rugbyactie overgehouden. Daar loop je dan toch jaren mee, voordat je er iets aan gaat doen.” Onderzoek ondersteunt die conclusie: 48 procent zou een behandeling ondergaan omdat er ‘iets’ is dat hem stoort aan zichzelf. Een derde is niet helemaal tevreden met zijn uiterlijk en een derde hoopt zelfverzekerder te zijn na de ingreep.

Cosmetische Ingreep Onderzoek Winq
Cosmetische Ingreep Onderzoek Winq

Het taboe dat Van der Broeck benoemt, wordt nauwelijks herkend: 80 procent zou open zijn over een mogelijke ingreep richting zijn omgeving. En wat als je iemand op een date treft die over zijn cosmetische ingreep vertelt – slechts 2 procent wil deze man om deze reden liever niet nog eens zien.

Van der Broeck: “Ik heb gehoord dat er in België nu ook workshops zijn die je helpen om ‘er goed uit te zien’, want dat zou bepalend zijn voor je carrière. Vaak is huidtherapie al een heel goed begin, hoor. Misschien heb je een grote neus, maar als jij je tanden goed verzorgt en ook je huid in orde is, is die neus misschien alleen maar uniek.”

www.velthuiskliniek.nl

Powered by Labrador CMS