Winq Diversity Awards 2021

Winnaar Winq Media Award 2021: Nicolaas Veul

"Het woord ‘pisnicht’ lijkt bijna bij de Nederlandse cultuur te horen"

Leestijd: < 1 min

De Winq Media Award gaat dit jaar naar programmamaker Nicolaas Veul, die met zijn documentaire Pisnicht: The Movie liet zien hoe hardnekkig homofobie in Nederland kan zijn. “Met mijn documentaires probeer ik mensen een nieuwe blik op de wereld te geven.”

Nicolaas Veul is het lichtend voorbeeld van een nieuwe generatie mediamakers. In zijn spraakmakende programma’s confronteert hij persoonlijke en maatschappelijke issues in de hoop kijkers een nieuwe blik op de wereld te geven. In 2012 verscheen Gay-K, zijn eerste documentaire, die hij samen maakte met collega en vriend Tim den Besten. Daarin volgde het tweetal een groep Oekraïense queer personen die in hoofdstad Kiev de eerste Pride Parade trachtten te organiseren tijdens het EK voetbal. Daarna volgde in rap tempo een reeks indrukwekkende programma’s waarin Nicolaas – soms met Tim, dan weer zonder – hete maatschappelijke hangijzers op originele wijze wist aan te kaarten.

“Het was bevrijdend tegen mijn vader te kunnen zeggen: dit heeft me pijn gedaan”

Kroon op zijn werk is wat ons betreft Pisnicht: The Movie, waarin Nicolaas antwoord zoekt en vindt op de vraag: waarom is het in Nederland zo doodgewoon om te schelden met ‘homo’ of ‘pisnicht’? Daarvoor gaat hij in dialoog met mensen op straat, op school en in de voetbalkleedkamer, maar ook met zijn eigen vader. Dat levert een indrukwekkende, kwetsbare documentaire op die pijnlijk blootlegt hoe hardnekkig homofobie soms kan zijn.

De Winq Media Award werd uitgereikt door Jeangu Macrooy.

Fotografie: Henri Verhoef / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie en Mila de Jong

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Philips en hannah.

Powered by Labrador CMS