Winq Diversity Awards 2022

Winnaar Winq Inspiration Award 2022: Thorn & Mandy

Thorn & Mandy geven de queergemeenschap hoop en kracht

Leestijd: < 1 min

De Winq Inspiration Award gaat dit jaar naar acteur Thorn de Vries en Mandy Woelkens, presentator en hoofdredacteur van LINDA.meiden. “Wij laten aan een nieuwe generatie zien dat het kan: als trans non-binair persoon in een Nederlandse film spelen en als zwarte queer vrouw hoofdredacteur zijn van een landelijk medium.”

Thorn de Vries en Mandy Woelkens zetten hun zichtbaarheid in om de wereld voor iedereen een mooiere, veiligere plek te maken. Thorn schitterde de afgelopen jaren als het eerste non-binaire personage in jeugdserie Spangas en in ANNE+ de film. Presentator en journalist Mandy Woelkens werd dit jaar de nieuwe hoofdredacteur van LINDA.meiden. Thorn: “Wij laten aan een nieuwe generatie zien dat het kan: als trans non-binair persoon in een Nederlandse film spelen en als zwarte queer vrouw hoofdredacteur zijn van een landelijk medium.” Mandy: “Die zichtbaarheid gaat af en toe gepaard met nare reacties, maar ik kan dat aan en doe het graag, in de hoop dat ons eigen kind later sommige battles niet meer hoeft te vechten.”

De twee staken een hoop van elkaar op. Mandy: “Thorn leerde me dat ik niet altijd mijn eigen strijd hoef te strijden.” Thorn: “En van Mandy heb ik geleerd minder over mezelf heen te laten lopen.” Die lessen delen ze graag met de rest van de wereld. Zo schreven ze samen F.A.Q. Gender. Thorn: “We kregen zoveel vragen over gender en non-binair zijn dat we dachten: laten we er een boek over schrijven.” Thorn nam de eerste helft voor diens rekening. “Ik beantwoord vragen voor jongeren die zoekende zijn naar hun genderidentiteit.” Mandy schreef de tweede helft, over hoe je als cisgender persoon een veiligere sfeer kunt creëren voor je non-binaire medemens.

Tekst loopt door onder dit blok

“Ik wil niet dat mensen op eieren gaan lopen, ze moeten vragen durven stellen”

Ook maken ze samen podcast CoupleGoals, waarin ze met geliefden in gesprek gaan over hun relatie. Mandy: “Met deze podcast willen we laten zien dat liefde uiteindelijk gewoon liefde is, ook als een relatie niet-normatief is. We hebben veel meer gelijkenissen dan verschillen.” Deze zomer gaat het vierde seizoen van hun podcast van start.

Thorn en Mandy stralen altijd een mateloos positieve energie uit en doen dat heel bewust. Thorn: “We proberen toegankelijk te zijn. Ik wil niet dat mensen op eieren gaan lopen, ze moeten vragen durven stellen.” Mandy: “Meestal staan we naast elkaar, maar soms ook even voor elkaar, om de ander te beschermen. Of er juist achter, om de ander de spotlight te gunnen.” Wij kunnen alleen maar dromen van een wereld waarin iedere Thorn diens Mandy vindt en iedere Mandy haar Thorn. Een wereld waarin geluk voor iedereen heel gewoon is.

De Winq Inspiration Award werd uitgereikt door Amber Vineyard.

Fotografie: Rutger Geleijnse / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie
Met dank aan: Pathé Tuschinski

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Absolut, Hivos, Mini, Pathé, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS