RainbowVote

Wat stem jij? Bekijk de kieswijzer van het COC voor de gemeenteraads-verkiezingen

Leestijd: < 1 min

Daar is-ie weer: de kieswijzer van het COC waarin alle aandacht uitgaat naar lhbtq-thema’s en hoe de verschillende partijen daar mee omgaan. Op wie stem jij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart?

Op Rainbowvote.NU lees je bijvoorbeeld hoe gemeentelijke partijen geweld en discriminatie tegen lhbti personen willen aanpakken, hoe ze acceptatie op school willen bevorderen en of ze potentieel kwetsbare groepen als lhbtq ouderen, asielzoekers en dak- en thuisloze queer personen willen steunen.

Genderinclusieve toiletten

Ook lees je hoe partijen denken over zaken als regenboogzebrapaden, mannenontmoetingsplaatsen en genderinclusieve toiletten op het gemeentehuis. Verder presenteren partijen hun regenboogkandidaten: mensen die zelf lhbtq zijn en/of die zich bijzonder inzetten voor de gemeenschap.

Recordaantal

Een recordaantal van ruim 500 gemeentelijke politieke partijen uit 200 gemeenten doet bij deze verkiezingen mee aan Rainbowvote.NU. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren dat ruim 300 partijen uit 126 gemeenten. Er is dus sprake een toename van circa 60 procent.  

De meeste inzendingen op Rainbowvote.NU zijn afkomstig van lokale partijen (84 inzendingen op Rainbowvote), gevolgd door GroenLinks (80 inzendingen), D66 (76), VVD (70) en PvdA (67). Ook nieuwe partijen en partijcombinaties doen mee, zoals Volt (5), Bij1 (5) en de combinatie PvdA/GroenLinks (14). Dertig lokale CDA-afdelingen doen mee, in 24 gemeenten doet de SP mee en er zijn ook 12 inzendingen van de ChristenUnie.

Goed geïnformeerde keuze

Met Rainbowvote.NU kunnen kiezers die lhbtq-kwesties belangrijk vinden een goed geïnformeerde keuze maken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. COC biedt partijen een platform om hun standpunten en kandidaten te presenteren. Wanneer een partij niet voorkomt op Rainbowvote.NU is dat omdat die partij geen deelnameformulier heeft ingestuurd. Deelname aan Rainbowvote.NU is in beginsel nog mogelijk.

Rainbowvote.NU is het resultaat van samenwerking tussen de twintig regionale COC verenigingen, COC Nederland en kenniscentrum Movisie.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS